Keresés ebben a blogban

2021. április 7., szerda

Louis Bonaparte brumaire tizennyolcadikája 2.


„Miként a Bourbonok a nagy földbirtok dinasztiája, az Orléans-ok pedig a pénz dinasztiája voltak, úgy a Bonaparték a parasztok, vagyis a francia nép tömegének dinasztiáját alkotják. Nem az a Bonaparte a francia parasztok kiválasztottja, aki a burzsoá parlamentnek alávetette magát, hanem az a Bonaparte, aki a burzsoá parlamentet szétkergette. Három évig sikerült a városoknak a december 10-i választás értelmét meghamisítaniok s a parasztokat a császárság visszaállításától elütniök. Az 1848 december 10-i választást csak az 1851 december 2-i államcsíny hajtotta végre.

A parcellás parasztok óriási tömeget alkotnak, melynek tagjai hasonló helyzetben élnek, de anélkül, hogy sokfajta vonatkozásba lépnének egymással. Termelőmódjuk elszigeteli őket egymástól, ahelyett hogy kölcsönös érintkezésbe hozná őket. Az elszigetelést fokozzák Franciaország rossz közlekedési eszközei és a parasztok szegénysége. Földjük, a parcella megművelése, nem nyújt teret a munkamegosztásra, a tudomány alkalmazására, tehát sokoldalú fejlődésre, különböző képességekre, gazdag társadalmi viszonyok számára. Minden egyes parasztcsalád majdnem kielégíti önmagát, fogyasztásának legnagyobb részét közvetlenül maga termeli s így az élet fenntartásához szükséges anyagot inkább a természettel való cserében, mint a társadalmi forgalom révén nyeri. Parcella, paraszt, család; mellette egy másik parcella, egy másik paraszt, egy másik család. Egy marok belőlük falut tesz ki, egy marok falu egy département-t. Így a puszta összeadása révén jön létre, mint ahogy például egy zsák krumpli egy krumplis-zsákot tesz ki. Amennyiben millió és millió család oly gazdasági létfeltételek között él, melyek életmódjukat, érdekeiket és műveltségi fokukat más osztályokétól megkülönböztetik és azokkal szembeállítják, annyiban osztályt alkotnak. Amennyiben a parcellás parasztok között  csak helyi összefüggés áll fenn, érdekeik azonossága nem teremt közöttük közösséget, nemzeti kapcsolatot és politikai szervezetet, annyiban nem alkotnak osztályt. Képtelenek tehát arra, hogy osztályérdekeiket saját nevükben akár parlamentben, akár konventben érvényre juttassák. Nem tudják önmagukat képviselni, képviseletre szorulnak. Képviselőjüknek ugyanakkor urukként, tekintélyként kell előttük megjelennie, korlátlan kormány-hatalomként, mely a többi osztályokkal szemben megvédi őket s felülről esőt és napfényt küld nekik. A parcellás paraszt politikai befolyása abban jut végső fokon kifejezésre, hogy a végrehajtó hatalom aláveti magának a társadalmat… A Bonaparte-dinasztia a konzervatív parasztot képviseli, nem azt a parasztot, aki társadalmi létfeltételén, a parcellán túl akar menni, hanem azt, aki meg akarja azt rögzíteni, nem azt a falusi lakosságot, amely saját erejéből, szövetségben a városokkal a régi rendet meg akarja dönteni, hanem azt, amely megfordítva, ebben a régi rendben eltompultan begubózva azt akarja, hogy parcellájával együtt a császárság kísértet mentse meg s biztosítsa előnyét. A Bonaparte-dinasztia nem a paraszt felvilágosultságát, hanem babonáját képviseli, nem ítéletét, hanem előítéletét, nem jövőjét, hanem múltját…”

Tetszik emlékezni a földszerzés korlátozásáról szóló 2013. évi CXXII. törvényre? Senkit nem érdekelt különösebben, én legalábbis nem emlékszem elementáris erejű felzúdulásra, csak arra, hogy a mi „parcellás parasztjaink” igen elégedettek voltak, amiért képviselőjük urukként, tekintélyként előttük megjelenik, és korlátlan kormány-hatalomként a többi osztályokkal szemben megvédi őket s felülről esőt és napfényt küld nekik. Én már akkor sem értettem, hogy ez miért van rendben, és bár nem emlékeztem Marx mondataira szó szerint, azt azért nem volt nehéz megértenem, hogy ettől az intézkedéstől jó időre biztosíttatott: a parcellás parasztok között csak helyi összefüggés fog fennállni, érdekeik azonossága nem teremt közöttük közösséget, nemzeti kapcsolatot és politikai szervezetet.

Ugye nem kell magyaráznom, miért tettem ide a néhány napja idézett Marx-könyvből ezt a részletet is?

Mostanában végtelen szánalommal szemlélem a pártemberek kapaszkodását, ahogyan ismét próbálnak megfelelni a parcellás paraszt illetőségű nemzetvezetőnek. Éppen azt bizonygatják – testületileg kiállva a nulla egész két tized százalékos nyilvánosság elé, mely nyilvánosság különben tökéletesen tisztában van vele, hogy az „ellenzék” nem oltásellenes – hogy az ellenzék nem oltásellenes. Teszik szépen a dolgukat, ahogyan ők képzelik a demokráciát, és bíznak is benne, hogy az általuk elképzelt demokrácia az általuk elképzelt módon fog működni.

Tényleg méltatlannak vélem a kérdés föltevését, de azért megkérdezem: tetszett valamit tenni a bonapartista nemzetvezető, a parcellás paraszt gyökerű miniszterelnök politikájának ellehetetlenítésére? Tetszett egyáltalán venni a fáradságot ennek a politikának a legszükségesebb mértékig való elemzésére?

Annak idején a rádiós (hivatalos) jogtanácsosom, aki az egyik, sok ember által készített műsoromnak volt a munkatársa, azt mondta egy hivatalosan megindítandó feljelentéssel kapcsolatban: „főszerkesztő úr, azt a pert nem lehet megnyerni, amit nem nyújtunk be”.

A minap már kérdeztem, remélve, hogy hátha eljut a kérdésem az illetőhöz – miért is kell várni a 2022-es választásokig az indítandó perekkel? Merthogy a főügyész, miegymás? Ezt komolyan gondolják? Én csak egyszerű igazságügyi szakértő vagyok az ehhez feltétlenül szükséges jogi felkészültséggel, úgyhogy bátortalanul kérdezem a jogi végzettségű, ifjú pártelnöktől: tetszett már hallani azt a mondatot, hogy senki sem áll a törvények felett? Hogy ez a sokszázéves alaptétel a magyarországi főügyészre is vonatkozik? Kevés hivatkozás vált ki belőlem tehetetlenebb és rombolni vágyóbb dühöt, mint az, miszerint a magyar főügyész úgyse. Az elmúlt 20 évben, amióta ezt a szakértést művelem, több jónevű jogásztól megkérdeztem, hallott-e a Radbruch formuláról, mindannyian azt válaszolták, hogy tanítják az egyetemen. Ha tényleg hallottak a „törvényes jogtalanságról”, akkor mire véljem ezt a kislányosan szemérmes viselkedést? Ami nemcsak a főpolgármesterre jellemző, hanem az összes teszetosza „ellenzékire”. Akik szépen engedelmes kiscicaként ugranak mindig minden pamutgombolyagra, amit a nemzetvezető közibük hajít, de képtelenek egy önálló kezdeményezésre, aminek volna valami értelmes következménnyel járó ereje. Most majd lesz aláírásgyűjtés meg még mennyi minden a demokrácia jegyében, és írnak levelet a miniszterelnök úrnak, hogy azt kérik, ha lehetséges, azt a kínai egyetemet azért talán mégsem kellene, és rebbenő tekintettel megjegyzik, hogy dehát az orvosok azt mondják, nem kellene nyitni. Pedig ezek közül az egyik minimum a felmérhetetlen kárt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúját veti fel, a másik meg az aljas indokból (futball EB) elkövetett, tömeghalált előidéző gondatlan veszélyeztetés tényállását. És? Majd 2022-ben megmutatjuk.

A francia történelem legnagyobb gazemberét, a világtörténelem egyik legnagyobb tömeggyilkosát annak idején, amikor még divatban voltak a nyilvános kivégzések, kétszer is száműzték, ahelyett, hogy valamely nagyváros főterén felakasztották volna. Az unokaöccsét, a fent említett Louis Bonapartét a veseköve vitte el, ágyban párnák közt, kikiáltották azt a köztársaságot, amit 1789. óta többször pusztítottak el, köztük két Bonaparte, de semmit nem tettek ezeknek a brigantiknak a megbüntetéséért. Mert ezek „politikusok” voltak.

Tessék szíves lenni felfogni végre, ha nehéz is, a politikus sem áll a törvények fölött. Semennyire. Sőt. Főügyész és miniszterelnök bűntettei sokkal nagyobb súlyt jelentenek Iustitia mérlegének serpenyőjében, mint bárki máséi. Ezeket a bűntetteket az illetők már évek óta hihetetlen arcátlansággal a legnagyobb nyilvánosság előtt követik el, ezek nem „ismeretlen tettesek”, ezeket névvel, címmel már régen be kellett volna perelni, ezek a perek már régen nemzetközi bíróság előtt volnának, minthogy ezek között számos olyan van, amiknek a büntetési tétele az életfogytiglaninál enyhébben nem bírálható el – ezt nem én mondom, ezek leírt paragrafusok.

„Azok közül az írások közül, amelyek az enyémmel körülbelül egyidejűleg ugyanezzel a tárggyal foglalkoztak, csak kettő érdemel figyelmet: Victor Hugo: Napoléon le Petit (A kis Napóleon) és Proudhon: Coup d’état (Államcsíny) című munkája.

Victor Hugo megelégszik azzal, hogy az államcsíny felelős kiadóját keserű és szellemes szidalmakkal illeti. Magát az eseményt derült égből jövő villámcsapásként ábrázolja… Proudhon a maga részéről az államcsínyt a megelőző történelmi fejlődés eredményeként igyekszik vázolni…”

Ezt írta Marx a Louis Bonaparte brumaire tizennyolcadikája előszavában. Azt ő már akkor látta, hogy itt valami nincs rendjén, de 1852-ben még messze volt a nürnbergi per, ami először deklarálta a politika büntetőjogi felelősségét. Egy-két szórványos esetet kivéve sajnos egyelőre utoljára is.

Épp itt az ideje folytatni a rendes gyakorlatot. Azaz ez az idő eljött nálunk már 1990. után nem sokkal, csak akkor borzasztó nehéz volt eldönteni, melyik a nagyobb gazemberség, a kárpótlási jegyek kibocsátása, a privatizáció meghirdetett formája, a fidesz székházügye, az MDF kormányának tevékenysége, ami már akkor emberéleteket követelt (lásd például a Rádió és a Televízió ügyét) vagy az előző rendszer politikusainak a tettei. Utóbbi ügyben sikerült leragadni a III/III-asok ügyének őrjítően ostoba nyavalygásánál, miközben valódi köztörvényes bűnözők élték a bukott politikusok tejjel-mézzel folyó életét. Úgyhogy végül sikerült senkinek nem tenni semmit, nem szűnik bennem a gyanú, miszerint a motívum így hangzik: később, ha én kerülök „hatalomba”, velem sem tehetnek semmit, azaz mindenki megúszta, ússza azóta is.

Van most ez a legújabb bulvárgyöngyszem, ez az „ördög ügyvédje”, aki százmillió forintot kínál annak, aki tud valami szaftosat a külügyminiszterről (meg talán a miniszterelnökről?)

Lehet a bankszámlámra átutalni a százmilliót: ördögügyvéd úr, olvassa végig a kormány elmúlt tíz évének törvényeit és rendeleteit – ha a kormányfőre is kíváncsi, visszamehet 1989-ig. Ezek a dokumentumok és leírások olyan szaftos részletekkel szolgálnak, amik után a világ valamennyi büntetőjogásza megnyalja a tíz ujját.

Úgyhogy namégegyszer:

Senki sem áll a törvények felett. Legkevésbé a politikus.