Keresés ebben a blogban

2021. április 19., hétfő

Alázatos szolgája


Állok rendelkezésedre méltóságos uram, ez egy tipikus (szerintem nyálas és gusztustalan, mint az összes a fajtájából) káundká udvariassági formula volt. De még a legméltóságteljesebb kegyelmes úr sem köszönte meg, hogy az illető a „rendelkezésére állt”. Mert nem állt. Rendelkezni ugyanis a rabszolgával lehetett, többé-kevésbé egyenrangú emberek nem rendelkeznek egymással, sem a tulajdonukkal, sem az idejükkel. Rendelkezni legfeljebb a hatóság szokott, az is csak akkor, ha kihágást tapasztal.

Ha valaki bemegy az ATV nevű televízióba beszélgetni, az nem áll rendelkezésére ennek a társaságnak, legföljebb kérték, hogy beszélgethessenek vele. Ennélfogva nem szükséges megköszönni, amiért „rendelkezésükre állt”, mert az illetőnek esze ágában sem volt eltűrni, hogy rendelkezzenek vele, annyira, hogy még sosem hallottam senkitől ennek az ostobaságnak az ellenkezőjét sem, ami pedig még elképzelhető volna, miszerint „örömmel álltam rendelkezésükre”.

Nem tudom, máshol is dívik-e a magyar nyelvnek ez a kiváltképpen taszító szennyezése, minthogy más adót nem nézek, lassan már a nevezettet sem. Ha például meglátom a dekoratív szőkét, aki úgyszólván kizárólag kormánypárti közbevetésekkel regulázza a riportalanyt, olyan ideges leszek, hogy azonnal távozom onnan. Tudom én, hogy az általános kollektív beszarás igazgat mindenhol mindenkit, meg azt is sejtem, nagyjából milyen feltételekkel működhet a hit gyülekezetének a televíziója (állítólag ezt is meg kell becsülni), de kellene lennie egy határnak. Tárgyilagosság és seggnyalás között van ugyanis egy eléggé széles mezsgye, amit még határnak sem lehet nevezni, olyan távol van a kettő egymástól. Éppen ezért bizonyos „vendégek” szaporodó megjelenését is értetlenül szemlélem. Tessék szíves lenni elgondolkodni, miért kellene nekem köztörvényes bűnözőket nézni és hallgatni egy olyan televízióban, ami állítólag legalábbis objektív, egyes vágyak szerint „ellenzéki”. Ezek a köztörvényes bűnözők a nagy nyilvánosság előtt lopnak, csalnak elképzelhetetlenül nagy tételben, és hazudnak folyamatosan – ennek megállapításához nincs szükség bírósági ítéletre, mert egy televízió csatornának nem kell megindokolnia, miért nem hív valakit. Egy ilyen televízió nézői nem igénylik annak manifesztálását, hogy „ezek” lopnak, csalnak, hazudnak, és lám még itt is, a mi műsorunkban is azt teszik, mert ezeknek a nézőknek baromira elege van abból, amit tíz éve a saját bőrükön éreznek.

Annak idején abban a műsoromban, aminek a címét ez a blog viseli, elmélkedtem arról, miért nem küldök riportert a repülőtérre, amikor a mezőgazdasági miniszter megérkezik valahonnan, és miért küld rengeteg más orgánum, lehetőséget adva annak a pojácának, hogy előadja arrogáns és buta nézeteit a chilei cseresznye importjáról. Annak a műsornak 6-800 000 hallgatója volt, akik tudták, mit várhatnak tőlem, és akiket sosem hoztam abba a helyzetbe, hogy dühösen ki kelljen kapcsolniuk a rádiót. Egy szerkesztő ugyanis nemcsak a műsoráért és a munkatársaiért felel, felelősséggel tartozik a közönségének is.

Ha már a vendégeit, a megszólaltatandó alanyait nem áll módjában megválogatni, legalább a nyelvre és a nyelvi illemszabályokra kéretik ügyelni. Addig is, amíg majd valóban rendelkezésükre kell állnia annak, akit berendelnek.