Keresés ebben a blogban

2015. július 20., hétfő

Karlendítés

Mondtam már jónéhányszor, a bulvár az emberi élet legförtelmesebb pusztítója, nem számoltam utána (konkrét adatokhoz nehéz volna hozzájutni, csak a jelenségek leírására szorítkozhatunk), de első pillantásra nyilvánvaló, hogy az egyház és a politika együttes dúlása sem okozott akkora kárt, mint a „kereskedelmi” média, azaz a különböző televíziók, rádiók és újságok. Az igazán borzasztó az, hogy kollektív öngyilkosságot nézünk évtizedek óta, voltaképpen az egész emberiség meglehetősen gyors futását a megsemmisülés felé.

Az a szint, ahová nagyjából ötven év alatt süllyedt az atlanti térség lakosainak szellemi nívója, körülbelül az időszámítás előtti tizedik évezred átlagszintjének felel meg, a jelenben élni azért veszélyesebb, mert az egymás kiirtására készült tárgyak műszaki színvonala néhány évtizede lehetővé teszi tömegek messziről való elpusztítását. Ez a fejlődés egyik mutatója, a bulvár imádja, minden „híradó” azzal kezdődik, hányan haltak meg milyen eszköztől, minden címlap tartalmaz legalább egy emberhalálról szóló „hírt”. Ha nincs kedvük visszakeresni a bulvárról való elmélkedéseimet, annyit azért ideírok ismét: a bulvár a legaljasabb emberi ösztönök folyamatos piszkálásával és a tömegek mélybutaságban tartásával éri el százmilliók viszonylag rövid idő alatt való megölését.

Ezeket most csak azért idéztem föl, mert szeretném elérni, hogy végezzenek el egy elemzést, mi a hozadéka annak, hogy valakik fontosnak tartottak nyilvánosságra hozni egy mozdulatot, egy hétéves kislány náci karlendítését. A hétéves kislány ma 89 éves, 63 éve Nagy Britannia királynője. 1933-ban lendítette a karját, amikor ezt az „üdvözlési” formát az emberiség műveltebb töredéke még a római korból ismerhette, lévén Hitler ennek az évnek a januárjától Németország kancellárja, a náci propaganda  majd évek múlva teszi hírhedtté a karlendítésnek különféle formáit (maga Hitler például leginkább a vállához emelte a kezét). Az angol királyi udvarnál volt valaki (a fene akarja megjegyezni, hányadik kicsoda), aki már ismerte a nácipárt jellegzetességeit, aki a világszerte ismertté vált képsorok tanúsága szerint rávette a hétéves kislányt, hogy csináljon úgy, de mondom, ennek akkor még annyi jelentősége sem volt, amennyit a brit királyi ház irányultságát illetően tulajdonítunk neki. Azt akarom mondani, hogy akkor is teljesen érdektelen, mindenféle jelentőségtől mentes epizód volt a jelenet, most is az – volna, ha valamelyik tömeggyilkos (bulvártelepen tenyésző egyed) föl nem teszi a világhálóra.

Mit ért el ezzel? Mélybutaságban tartott százmilliók csámcsognak és szörnyülködnek. Min is? Nem tudják. Senki sem tudja. (Odáig senki sem jut el, hogy belegondoljon, milyen kapcsolata volt II. Erzsébetnek a nácizmussal, az a villanása az értelemnek már meghaladná a bulvárcsinálónak és az ő fogyasztójának a szellemi képességeit.) Marad a csámcsogás és szörnyülködés mint a bulvár létének alapja. A képsor a mélybutaság jelenlegi szintjén nyomott egy erőteljeset, a szint tovább süllyedt, a gyűlölet és a megalázottság heve tovább emelkedett.

A képsort nyilvánosságra hozó valamit magyarázott a világ képernyőjén, az én gyomrom gyenge ahhoz, hogy ilyesmit végig bírjak hallgatni. Annyit tudok, hogy az illető szabadlábon van. Az összes többi „kollégájával” együtt. Ahelyett, hogy 25 éves börtönbüntetését töltené mint felbujtó tömeggyilkosságra.


A képsor néhány nap alatt érdektelenné válik. A fertőzés tovább terjed.