Keresés ebben a blogban

2015. július 19., vasárnap

Fiataloknak

Gyerekkoromban nagy tisztelettel néztem föl azokra az emberekre, akik soha nem és akik mindig csak. Megbízhatóknak véltem őket, példának a kiszámítható viselkedésre, a következetességre, a pontosságra. Aki soha nem mondana olyat, aki mindig csak úgy jelenik meg. Aki soha és aki mindig, tekintet nélkül arra. Arra tanítottak az iskolában, hogy ilyennek kell lennem. Az ország legjobb iskoláiba jártam.

Borzalmas, még inkább irtózatos. Szorgalmas és elvágólagos. Szögletes. Egyenes vonalak vannak, nincs engedmény. Soha, senkinek. A gyerek majd megtanulja. Hogy az élet kegyetlen, nincs pardon. Jobb, ha a szülői házban. Majd fog tudni alkalmazkodni. Ha megalázzák, már ismeri az ilyet otthonról. Ha verést kap, azt is. Szokjon csak hozzá. Még mindig jobb hazulról úgy kimenni az életbe. Minél előbb, tanuld meg, fiam.

Amikor delet harangoznak, asztalhoz ül, és megveti azokat, akik akkor esznek, amikor éhesek. Családi ebéd minden vasárnap ugyanabban az időben, ne fészkelődj a széken, fiam, várd meg, amíg a családfő kimeri a tálból a legszebb zúzákat és sárgarépákat. Az oroszlánok is így szokták, tanulj fiam a természetfilmekből. Vasárnap ebéd után lehet ezeket látni a tévében, nagyon hasznos műsorok. Ami a természetnek jó, azt nem kell felülbírálni.


Soha. És mindig. Nincs kivétel.