Keresés ebben a blogban

2023. július 19., szerda

Nincs új

 

Alább egy kevéssé ismert könyvből teszek ide néhány bekezdést. Pesten adta ki Trattner-Károlyi István (áldassék emléke) 1847-ben. Politikai program töredékek a címe, az írója Gr. Széchenyi István (a nem mindenkinek érthető kifejezéseket lábjegyzetelem, Széchenyi ezt értelemszerűen nem tette).



T. Kossuth Lajos úr, mikor politikai egünkön feltűnt — s akarjuk hinni: sem szerepviselési viszketeg, sem hiú dicsvágy, sem ezeknél éppen valami szennyesb szomj nem indítá őt, de egyenesen minden tisztátlan keverék nélküli zarándoki hazaszeretet és honi hűség — akkor izgatásait, értetődik, mindig az ő sajátszerű heroicus modorában, legelsőben is a nemesi és főnemesi sphaerákban kezdé gyakorolni. — Annyi édes sejtelmekkel fűszerezett várakozásának azonban legtávolabbrul sem felelt meg az eredmény. Mit várt, mit nem várt, és annyira sülyedt nemesi és főnemesi osztályinktul rövid idő alatt józanul mit várhatott, s mit nem: az nem ide való, mert igen is messze vezetne. Elég az hozzá, hogy nem csak nem tudta magát, s kivált methodusát az illetők nagyobb részével megkedveltetni, de ezek róla egyenesen azt gondolák, habár nem mondák is, hogy ő bizony nem egyéb, mint fenhéjázó idealista, kitül ehhez képest legjobb óvakodni. Minek következtében aztán t. K. L. úr kiábrándult, s azon nevezetes mélységű conclusiora jutott, hogy mert ő t. K. L. táblabiró úr nem vala, úgy szólván, néhány hónapi legügyetlenebb működés után képes és az ő methodusa nem hatott semmit, a magyar általános nemességet mocskaiból kitisztítni s egy dicsőbb jövendőnek elibe vezérelni: ez okbul tehát olly bizonyos mint kétszer kettő négy — így okoskodott ő — hogy a magyar nemességi elem már olly poshadt mocsár, mellybül Isten sem volna — és a majori fit denominatio[1] — képes, valami derekast faragni; s e szerint uj elemeket szükség keresni, tán teremteni!

Qui perdidit numerum, incipiat iterum[2]! Ezt tartja az állhatatos! S azért kérdem, miért ne próbálná hazaboldogító kísérleteit az igazi honfi még egy harmadik mezőn is, habár kettőn már elsikamlott, mi igaz, egy kissé csökkentheté önbizalmát.

T. Kossuth Lajos úr ez utolsó categoriába való, minthogy elég erővel áldá meg őt, hazánk javára, a kiváltságokat osztogató sors, efféle balesetek által nem csak lábairul le nem veretni magát, sőt Antaeusként[3] mindig több erőt lelni magában, mennyivel többszer esik sőt terítetik a fatumtul[4] földre és ábrándul ki!

T. Kossuth Lajos úr ehhezképest, mint ultimum remedium[5], „Magyarországot alkotmányilag és nemzetileg megmenteni" — miután, mint ő hiszi, a nemesi rend elrothadt már, a socialis tér praxisban pedig vajmi sárosnak mutatkozik még — egyenesen és tartalék nélkül a „népizgatáshoz” fogott.

Nem voltak ugyan eddigi működései is efféle symptomák híjával, mibül az látszik, mintha ezen operatiot reservaban pour la bonne bouche[6] tartotta volna magának azon nem várt esetre fen, hahogy honboldogító eszméit jó módjával nem fognák elfogadni, és ő végkép kényszerítve érezné magát, azokat par force[7] a nemzettel bekapatni. — S úgy is történt, hogy eddigelé olly nagy s olly szapora szabásokban csakugyan nem fogadta el t. K. L. úr politikai eszméit a nemzet, s kivált omnipotens vezető sasnak , melly nem transigál[8], de csak tépni, s ha ezt nem bírja, körmölni kész, őt egyáltalában elismerni nem akarta; mihezképest, miután a magyarnemzet regenerálójára mindent, mi csak tehetségében volt, előbb becsületesen kipróbált, elvégre[9] utolsó szeréhez folyamodott és a Hetilapnak 1846—ki 100. és 103-dik számaiban minden tartózkodás nélkül lehető legvilágosabban s dictatorként — melly fénypontra ő maga magát candidálta is és választotta is — a magyar egyetemes nemességnek czikornya nélkül, mert a tactika előtte gyengeség, azt adja tudtára, hogy az rögtön felét fogja viselni minden hazai terheknek; a kormánynak pedig nyájas leereszkedéssel azt intimálja, hogy zászlóaljának — mellyel egyébiránt maga is felette keskenynek vall — bátran

számíthat protectiojára, ha hajszálig rá áll, t. i. a kormány arra — mert ő senkivel meg nem alkuszik, — mit ő akar.

 

Megismétlek néhány mondattöredéket. Itt van például mindjárt az idézet elejéről: s akarjuk hinni: sem szerepviselési viszketeg, sem hiú dicsvágy, sem ezeknél éppen valami szennyesb szomj nem indítá őt… azaz Széchenyi pontosan tudta és még nagyon sokan mások is, t. K.L. urat a szereplési viszketegség, a hiú dicsvágy hajtja, sőt még ezeknél szennyesebb szomj, nevezetesen a bosszúszomj, a gyűlölet is nyilvánvaló, mióta feltűnt politikai egünkön – egy pillanatra sem bír csendben maradni, lármázik folyamatosan. Majd miután világossá vált, hogy honboldogító eszméit jó módjával nem fognák elfogadni, és ő végkép kényszerítve érezné magát, azokat par force a nemzettel bekapatni, nem maradt más, mint a leghatásosabb módszer: egyenesen és tartalék nélkül a „népizgatáshoz” fogott. Méghozzá minden tartózkodás nélkül lehető legvilágosabban s dictatorként — melly fénypontra ő maga magát candidálta is és választotta is.

1847. A szennyesb szomj csillapítása, a „szabadságharc” elnevezésű népirtás, tízezrek halála majd csak egy év múlva kezdődik. Sem időm, sem kedvem nincs most alapos elemzésnek alávetni, hogyan történhetett meg ez a gyalázat a nép kikényszerített, csekély létszámú részvételével, a nemesség értelmesebb kisebbségének rosszallásával, a hadviseléshez értők teljes értetlenségével, rögzítsük csak a szomorú és szinte természetes konklúziót: az ostoba, hatalmas tömegű hamisítások következtében a jelen pillanatig fogalmunk sincs 1848-49. förtelmes másfél évének valós történéseiről, viszont históriánk egyik legnagyobbjának tartunk egy rosszjellemű, beteges exhibicionistát, egy minden emberi tartástól mentes, gyáva és kártékony alakot. Akinek az események vége utáni percben annak a bűzös hulladékhegynek a legmélyére kellett volna kerülnie, amit önálló gondolatokra képtelen historikusaink egy áporodott (bár kétségkívül kifejező) közhellyel a „történelem szemétdombjának” neveznek. Közvetlenül I. István és Rákóczi mellé.

Nem akarok senkit a kelleténél jobban elkeseríteni, de a nevezetteknél is utálatosabb köztörvényes bűnöző, Magyarország jelenlegi miniszterelnöke is bizonyosra veheti helyét a nemzeti emlékezet dicső panteonjában. Ahol kizárólag a magyar történelem legaljasabb figurái tartózkodnak.



[1] a legerősebbről való elnevezés

[2] ha elvesztetted a játszmát, kezdd elölről

[3] Antaiosz (latinosan Antaeus) görög mitológiai alak, Poszeidón és Gaia, a föld istennőjének a fia. Minden országába érkezőbe belekötött, mert amikor a földet megérintette, nagyon erős lett. Héraklész győzte le: felemelte a levegőbe, hogy ne érinthesse a földet, és megfojtotta (hol vagy, Héraklész?).

[4] sorscsapás, balvégzet

[5] végső orvosság

[6] a jó szájíz kedvéért

[7] erővel

[8] alkuszik

[9] végül