Keresés ebben a blogban

2021. december 1., szerda

Törvényes jogtalanság 3.

Ez már tényleg valószínűtlen. Tegnap megint sikerült még mélyebbre taposni a sárba az ellenzéki „együttműködést”. Ki tudja, miért, meghívtak az ATV-be két figurát, akikkel Rónai Egon meg akarta beszélni Fleck Zoltán tiszta és világos eszmefuttatását az esetleges ellenzéki győzelem után következő, azonnal szükséges jogi lépésekről. Nem sikerült rájönnöm, miért kell ezt megbeszélni, és ha mégis, miért nem Fleck Zoltánnal és egy gondosan megválasztott opponenssel, ha izgalmas vitát is akarnak a témából, de nem kell nekem mindent értenem, gondoltam, meghallgatom ezeket a meghívottakat. Az egyiket már ismertem. A funkcióját sosem sikerült tisztán látnom, úgy vélem, ezt az állkapocsvirtuózt azért hívják, mert olyan érdekesen koreografálja a kiejtett hangokat, főképp a különféle spiránsokat. Engem történetesen nem nagyon érdekel az effajta beszédmód, inkább kicsit bosszant, miért nem tanították meg gyerekkorában a kevesebb energiát fogyasztó hangképzésre, dehát ez végülis az ő baja, csak a tévénézőt nem kellene idegesíteni ilyesmikkel. A másik kitüremkedés mindjárt egy olyan prepotens mondattal nyitott, amivel azonnal fölkergette a vérnyomásomat. Türelemre intettem magam, leginkább azért, mert szinte bizonyos voltam benne, nem jól értettem, az nem létezik, hogy egy fityfiritty csípőből akar tüzelni valakire, akinek a szellemi színvonaláig föl sem lát, akinek a teljesítménye arra kellene, hogy késztesse, legalább engedelmet kérjen megszólalni.

Egyszóval fölényeskedtek. Kettő darab szóra sem érdemes, a létét semmivel igazolni nem tudó alak nekiállt felsorolni különféle mondatokat, amik remélhetőleg valamilyen szövegből származnak (ennyit azért megengedhetünk), csak éppen semmi közük nincs a tárgyalandó témához. A lényege ennek a verbális csapkodásnak az volt, hogy az ellenzék az égvilágon semmit nem tehet, mert a jelenlegi jogrendszer egy annyira tökéletes konstrukció, ami lehetetlenné tesz minden lépést. A kártékony ostobaságnak ez a mértéke megdöbbentett. Annyira, hogy még most is inkább csak visszanyúlok egy néhány hónappal ezelőtti bejegyzésemhez, onnan kiveszek egy-két mondatot, nincs elegendő munícióm ahhoz, hogy újat mondjak, vagy legalább azt alaposabban elmagyarázzam.

Egy törvénytelenség eltörléséhez nem szükséges kétharmados többség. A bíróságok nem kétharmados többséggel működnek, amikor bűnözőket ítélnek el, mely bűnözők törvényt szegtek. A nürnbergi perekben ítélkezőknek semmiféle kétharmados többségre nem volt szükségük, hogy elítéljék a náci bűnösöket, akiket a mi regnáló náciainktól csak nagyságrendileg lehet megkülönböztetni. Az esetleg nyerő ellenzék nem ugyanazt, nem is hasonlót tesz, mikor eltörli a jelen rendszert, csak helyreállítja az ország törvényes működését. Azaz, hogy a nyilatkozók szellemi színvonalához fogható mélységekben élőknek is el tudják magyarázni, akik ezt itt olvassák: az esetleg nyertes ellenzék nem ugyanazt teszi, amit a jelenlegi kormánypárt tett, vagyis nem hasonló módszert alkalmaz, hanem a kiiktatott, aljas módszerekkel eltorzított törvényeket fordítja vissza törvényesre.

Mit tetszik gondolni, nehéz ezt megérteni? Mit tetszik gondolni, lehet ezt a tételt értelmes, jogi alapon cáfolni? Szinte kizártnak tartom. Kiváltképpen azért, mert az összevissza karattyoló nagyarcok is folyamatosan azt bizonygatták, mennyire csúnya dolog lenne egy törvénytelenséget egy ugyanolyan törvénytelenséggel eltörölni. Egy felzárkoztatandó (azaz sérült értelmi képességű tanulóknak rendszeresített) osztályból nyilván hazaküldenék az aznapi foglalkozásról azt a nyolcévest, aki egy ennyire ostoba mondatot képes volna kimondani. Ha ugyanis a gyépés odáig képes volt eljutni, hogy megállapítsa, törvénytelen az, amit a szóban forgó kormánypárt tett, akkor már világosan látja, annak az eltörlése nem lehet ugyanolyan törvénytelen. Rónai Egon ezt az evidenciát csak azért nem dörgölte az orruk alá, mert nem tudott magához térni az ámulatból, hogy a szerkesztő miféle lényeket kényszerített rá.

Azt ugye nem kell most részleteznem, miféle jogi etalonokat kell használni a törvények helyreállításának érdekében? Ha valakit mégis érdekelne, mit jelent a címben rögzített törvényes jogtalanság, kérem, lapozzon vissza az azonos című, korábbi bejegyzésekhez, ott elmagyaráztam a fentieknél valamivel részletesebben.

Utolsó kérdés, mit lehet tenni olyan esetben, amikor élő adásban derül ki, hogy a riportalany kártékony és alkalmatlan? Az egyik megoldás az alany szakmai megszégyenítése, de ehhez az alany szakmáját nála jobban kell tudni. A másik, amit örök útravalónak adtam a riporteriskolámban: némi hatásszünet után emkát kérünk, utána már a következő alannyal térünk vissza. Azaz elzavarjuk az illető paprikajancsit a jó büdös francba, majd megkérjük a szerkesztőt, hogy legközelebb maga készítsen interjút az ehhez hasonló alannyal (az emká műsorkitöltőt jelenti, általában zenét).

Az megint egy másik kérdés, a riporter az állásával játszik-e, ha azt teszi, amit mondtam, és ha igen, hajlandó-e rá. Alig tudok valamit az ATV-ről. Ezért nem akarok ennél többet beszélni a dologról. Meg azért sem, mert nem az első eset, hogy köztörvényes bűnözőket és súlyos állapotban lévő elmebetegeket hívnak beszélgetőtársnak. Valószínűleg a sokszínű tájékoztatás totális félreértelmezése miatt.

P.S.: Csak hogy abszolút világos legyen, tisztázzuk a fogalmat: például az úgynevezett alaptörvény nem egy jogilag meghatározható képződmény, hanem egy egyszerű, de rendkívül súlyos bűncselekmény.