Keresés ebben a blogban

2017. április 17., hétfő

Még egyszer a konzervatívokról

"A konzervativizmus világszemlélet, a politikára és az államra vonatkozó nézetek összessége, politikai irányzat, amelynek eredeti értelme a tradicionalizmusban ragadható meg... a változásoktól való idegenkedést, azokkal való szembefordulást jelenti... Hívei védik a hagyományos intézményeket, erkölcsöt és rendet, szkeptikusak az újjal szemben, kétkedéssel fogadják a változtatásra irányuló terveket..."
Ez itt egy szépen összerakott, részletes és pontos definíció, jobbat nem tudok.
Többször mondtam már, én szégyellném magam, ha ez rám érvényes volna. Értem, persze, vannak emberek, akiknek ez tetszik. Akik nem is a jelen állapotot tartják őrizendőnek, hanem a múltat. Akik azt mondják, az elit dolga, hogy vezesse a többieket. És akkor még nagyon finoman és illedelmesen fogalmaztam meg a konzervativizmus egyik alapelvét. Ami a birkának tartott emberhordáról szól. (Félreértés ne essék, nem pártunkról és kormányunkról beszélek, sok csenevész sikló egy vödör takonyban azért mégsem illethető a hozzájuk képest tiszteletreméltó konzervatív jelzővel.)
Gyávának, megalkuvónak, beszűkültnek, szánalmasnak tartom azt, aki konzervatív, dehát én nagyon türelmetlen vagyok és bizonyos élethelyzetekben kevéssé megengedő. Bizonyos élethelyzetnek tartom például az emberellenes mentalitást és az abból fakadó cselekvéseket, a pusztító eszméket, amikből agresszió lesz, háború, emberirtás. A konzervativizmus nem másság, nem másképp gondolkodás, hanem kártékony, ostoba világszemlélet. És ezt még akkor is tartom, ha olyan, különben jó országban is tenyészik, mint Anglia.
Veiszer Alinda várt a műsorába konzervatív politikusokat, magyaráznák el a CEU-val kapcsolatos állásfoglalásukat. Hiába várta őket.
Veiszer Alinda kedves, nagyon okos lány, de még fiatal ahhoz, hogy kényes legyen a pontos meghatározásokra, hogy ne elégedjen meg egy politikai irányzat nevének megjelölésével, hogy bontsa is ki a név mögött elbujtatott fogalmakat. Különben nem várt volna konzervatív politikusokat, mert tudta volna, hogy ilyenek Magyarországon nincsenek, ha meg volnának, ezt a baromi viselkedést még ők sem tudnák megmagyarázni. A konzervatívok arra ugyanis alkalmasak, hogy háborúkat indítsanak (két huszadik századi világháborút például), de a sunyi, jellemtelen és primitív lopás, a zsigeri szintű, pitiáner pusztítás nem tartozik az elvrendszerükbe.
Ilyesmire egy falusi futballista és az ő rajongói valók.