Keresés ebben a blogban

2016. január 22., péntek

Az érvekről

„Orbán Viktor szerint Európa legnagyobb baja ma a „brüsszelizmus”, vagyis az, hogy egy-egy probléma megjelenése esetén reflexből azt mondják: európai megoldás kell. Pedig egyes gondokat nemzeti alapon szoktak rendezni, ilyenek például a határvédelemmel kapcsolatos ügyek.

A miniszterelnök úgy látja: Brüsszelt irritálja, ha erős nemzetállamok vannak, amelyek megfogalmazzák elképzeléseiket, és kimondják, hogy „egyes kérdéseket Varsóban és Budapesten kell megoldani”. Pedig a nemzetállamok meggyengítése, egyes hatáskörök elvonása tőlük egész Európát gyengíti. Minden problémát ott kell megoldani, ahol ez életszerű, nem doktrínák kellenek – érvelt.”

Most az egyszer, de tényleg csak egyszer, néhány mondat ehhez a fenti izéhez, azaz elemzés a levéltetűről.
Az Európai Unió azért európai, mert Európában van, a tagállamokról is azt feltételezi, hogy ezen a földrészen léteznek, a „problémáikra” nyilvánvalóan európai megoldást keresnek. „Például a határvédelemmel kapcsolatos ügyek” végképp nem nemzeti ügyek, ha a gönci hordó nem vette volna észre, nemcsak elvileg, hanem gyakorlatilag is megszűntek a „nemzetállamok” határai. (A visszaállításoknak egyetlen oka van: a többi országot is politikusok irányítják, akik tőlünk nyugatra pontosan olyan ostobák, mint az itt tenyészők, csak a butaságuk sötétségének más kicsit az árnyalata.)
Az autokratikus, azaz erőszakos országvezetés, a diktatúra elemeivel átszőtt ügyintézés, az állami „vezetők” ellenőrzésének teljes ellehetetlenítése nem „erős nemzetállamokat” eredményez, hanem szánalmas középkori parancsuralom alatt szenvedő és éhező tömegeket, birkaként kezelt, megfélemlített és gyűlölt emberi csoportosulásokat, egy tákolt, recsegő szerkezetet, ami bármelyik pillanatban összeomolhat az urizáló, még a rablásban is dilettáns banda hozzánemértésének következtében. Az Európai Unió hosszú évek óta veri a falba a fejét, amiért Magyarországot fölvette, mert úgy vélik, nem láthatták előre, hogy ez a falusi futballista lesz a miniszterelnök, pedig dehogynem láthatták előre, csak engem például nem kérdeztek (és velem együtt nálam okosabb embereket sem, akik ezt a tragédiát már előre látták a Hősök terei újratemetéskor, amikor a jelenlegi gönci hordó még sovány volt, de ugyanolyan jellemtelen, mint most, az ugyanis kizárható, hogy ő ne tudta volna, olyasmit nem illik nagy hangon fröcsögve, „bátran” követelni, amiről már mindenki tudja, letárgyalt, befejezett tény).
Még egyszer: ez az ország a működésképtelenség határán van, bármelyik pillanatban széteshet, ez az ország szinte pontosan olyan „erős nemzetállam”, amilyen Románia volt a Ceausescu-rendszer utolsó hónapjaiban.
Mindezek folyományaképp nyilvánvaló, ezt az országot tovább gyengíteni már nem lehet, különben „Brüsszel”-nek esze ágában sincs a „nemzetállamok gyengítése”, „Brüsszel”-nek az a dolga, hogy az Európai Unió működőképes legyen. Ennek egyik feltétele, hogy iszonyatosan buta tisztségviselők ne akarjanak erős nemzetállamokat csinálni, mert valóban erős nemzetállamokból sosem lesz Európai Egyesült Államok, de még ahhoz hasonló sem (amennyire ismerem az amerikai berendezkedést, a kreolok, ázsiaiak, feketék elég jól elvannak a saját kultúrájukkal és anyanyelvükkel, az általuk óhajtott erős nemzetállamot, ezeknek a kultúráknak az irigylésreméltóan színes és egymástól különböző összességét Amerikai Egyesült Államoknak hívják.)
A legszörnyűbb most következik. Az idézett förtelemhalmazt az ezt megjelentető fórum munkatársa úgy fejezi be, hogy „érvelt”.
Tetszik érteni? Érvelt. Azok ott fent érvek.
Én azt most nem mondom el újra, mi várható egy olyan országban, amiben mindenki körülbelül teszi a dolgát. Ahol egy újságíró például körülbelül ismeri az anyanyelvét.

Nincs min csodálkozni.