Keresés ebben a blogban

2015. május 18., hétfő

Továbbélők

„Ahogy megállt, egyszerre ámulva tapasztalta, hogy valami vigasztaló kis érzés suhan át a szívén. Schulze magatartása olyasmit fejezett ki, hogy borzalmas szerencsétlenség történt, a haza válságos órája jött el; fojtott hanghordozása azt látszott hirdetni tragikus nyugalmával, hogy ostromállapot van, rögtönítélő bíróság. Teljes testi-lelki odaadást követelt ez a viselkedés. Damjáni tudta jól, hogy tulajdonképpen nem történt semmi, csak azt célozza Schulze szakadatlan izgalmi állapota, hogy nekik állandó feszült éberséggel kelljen figyelniük ezt a kefebajuszt és ezt a savószínű arcot, és mégis…”

Ez itt egy részlet Ottlik Géza Továbbélők című regényéből. Hagyjuk most a filológiai nyomozást, állapodjunk meg abban, hogy ez az írás az Iskola a határon első változata, Ottlik a negyvenes években írta.

Az idézett részlet (meg persze az egész könyv) mindenekelőtt azt mutatja, hogy a harmincvalahány éves Ottlik már a világirodalom egyik legjelentősebb írója.

Ezenkívül dermesztő, hogy ez a förtelmes figura, a Schulze nevű tiszthelyettes milyen tökéletesen reinkarnálódott országunk jelenlegi miniszterelnökében. Hogy a despotikus hajlamú primitív bunkó, a beteg lelkű hatalommániás mennyire nem változik az idő múlásával. Ennek itt nincs kefebajusza, volt egyéb szőrzete, ami Márai szerint eleve gyanakvásra ad okot, de a savószín stimmel, ahogy gradál a szervezetében a hatalmi téboly, és egyre gyakrabban emlegeti a harcot, a szimpla lelkivilágú, tanulatlan két lábon járók verbális menedékét a saját gyávaságuk leplezésére, és egyre savószínűbb lesz a félelemtől, amit a közelgő számonkérés miatt érez, meg a rettegéstől, amiben egy pitiáner tolvaj él, mikor a képességeihez mérhető összeg sokszorosát kezdi el lopni, és lop folyamatosan, mert azt hiszi, büntetlenül teheti, mind nagyobb összegeket lop, miközben a mentalitása megmarad a pitiáner tolvaj szintjén.


A szakadatlan izgalmi állapotból lesz elege a népnek. Csak azért mondom, mert nem kell tartani attól, hogy ennek most hirtelen vége lesz, amiért szóltam. Nem lesz vége, nincs más.