Keresés ebben a blogban

2022. október 23., vasárnap

Ünnepi megemlékezés

 

Potápi Árpád János: 1956 forradalma az egész magyar nemzet forradalma volt

Van egy-két kérdésem.
1. Ki az a Potápi Árpád János?
2. Honnan tudja?
3. Ki hatalmazta fel arra, hogy megnyilvánuljon 1956-ról?
4. A 4000 hány százaléka a 10 milliónak?

A négyezres szám sok jóindulattal keletkezett, bizonyos történetírók ennyiben állapították meg a fegyverrel harcolók létszámát. Szerintem ez túlzás, én az első puskalövéstől az utolsóig az utcán voltam, a VIII. és IX. kerületben, de 20-25 embernél többel soha nem találkoztam. A szovjet hadsereg Magyarországra küldött létszáma állítólag 6000-re tehető, aminek elvileg sokszorosan felül kellett múlnia az ellenség létszámát.
Néhányszor már megírtam, most megismétlem: ha behúzódtunk éjszakára valamely bérház pincéjébe egy-két órát aludni, mindig kizavartak minket az éber lakók, hogy ugyanis menjünk máshová lövöldözni, nem hagyják lerombolni miattunk a házukat. Amikor bementünk négyen egy pincébe, hogy kihívjunk férfiembereket barikádot építeni (trolibuszt felborítani), hátulról megszólalt egy hang és azt mondta: nem megmondtam, hogy ezt is a zsidók csinálják? Takarodjanak innét kifele!
A 4000 a 10 milliónak a 0,04 %-a, azaz nulla egész négy század százaléka.
A "nemzet" többi része alig várta, hogy vége legyen.
1957. május elsején állítólag 400 000 ember ünnepelt a Hősök terén. Magyar Szocialista Munkáspártot és Kádár Jánost ünnepelték.