Keresés ebben a blogban

2022. február 27., vasárnap

Háború van

Háború van. Most még csak keleten, de ne áltassuk magunkat, félő, ez a III. világháború kezdete. Ami nem fog annyi ideig tartani, mint az előbbi kettő. A szétterjedése sem. Olvasok róla sokmindent. A világ felháborodásáról, szankciókról meg hogy Oroszország milyen rosszul fog járni rövid és hosszú távon. Mert befagyasztják a bankszámláikat és Abramovics alapítványnak kényszerül adni a Chelsea-t. És hogy nemzetközi jogilag az még nem háborús bűnösség, amit ez az orosz főpolitikus csinál. Ez a Putyin nevű.

Nekem van egy rendkívül egyszerű kérdésem. Ha én elmegyek Ukrajnába és mondjuk Luhanszk megyében lelövök egy embert, akkor engem elfognak és egyszerű bírósági tárgyaláson elítélnek, börtönbe csuknak. Ha nem én lövök le egy embert, hanem felbérelek valakit, és az lövi le azt az embert, akkor is elítélnek. Senki nem kérdezi meg a jogászokat, az már háborús bűn-e, amit tettem, gyilkosságért, gyilkosságra való felbujtásért elítélnek. Azt akarom kérdezni, ez a Putyin nevű miért gyilkolhat úgy, hogy fel sem merül, gyilkosságért el kell ítélni?

Előkerestem a háborús bűnök jogi meghatározását. Idemásolom:

 

Háborús bűncselekménynek számítanak:

 

egy katonailag megszállt terület lakosságának bántalmazása, meggyilkolása, vagy deportálása rabszolga koncentrációs táborokba;

hadifoglyokkal, polgári internáltakkal való rossz bánásmód, meggyilkolásuk;

védett személyeknek a szembenálló fél hadseregébe történő kényszerítése;

túszok meggyilkolása;

kémek, vagy más személyek, akiket tisztességes jogi eljárás nélkül ítéltek el háborús bűnösként bántalmazása, meggyilkolása

települések indokolatlan megsemmisítése, vagy bármilyen objektum lerombolása, ami nem indokolható meg katonai szükségszerűséggel.

 

Lehet, bennem van a hiba, de én ennél undorítóbb, felháborítóbb szöveget nehezen tudok elképzelni. Mi az, hogy katonailag megszállt terület? Ki jogosít fel bárkit arra, hogy bármilyen területet katonailag megszálljon? Kik azok a védett személyek? Én nem vagyok az? Vannak nálam védettebbek? Miért vannak? Miért tekintjük természetesnek, hogy egy politikus védettebb, mint Mari néni? És mi az, hogy települések indokolatlan megsemmisítése, vagy bármilyen objektum lerombolása, ami nem indokolható meg katonai szükségszerűséggel. A településeknek van indokolható megsemmisítése? Van „objektum”, aminek a lerombolása megindokolható katonai szükségszerűséggel?

Még egyszer: ez a Putyin nevű miért nem gyilkos? Miért nem mentek oda Moszkvába az első pillanatban letartóztatni és bíróság elé állítani ezt az alakot? A letartóztatáshoz szükséges alapos gyanú megvolt, a gyilkosság bizonyítékai is. Akkor?

Nem engedték volna oda a rendőröket? Más hivatalos embereket sem? Elég valószínű. Nem is kell próbálkozni. De az első hírre, hogy ez a nyavalyás gyilkos készül valamire, össze kellett volna hozni egy találkozót, mondjuk Londonban. Sorolom, jó? Biden, Boris Johnson, Macron, Scholz, Pedro Sanchez, Fiala, Morawiecki beleül valamilyen közlekedési eszközbe és elmegy Moszkvába. Tetszik gondolni, hogy nem engedik be őket? Hogy Putyin lelöveti őket? Vagy hogy ez egy képtelenség? Mi a francért fizetjük ezeket az embereket? Nem azért, hogy például megóvják emberek százmillióinak az életét? Egy gyilkos letartóztatása éppen elég ahhoz, hogy egyetlen embernek se kelljen meghalnia, ez nem elég indok, hogy ezek az urak inkommodálják magukat? Hogy ez elképzelhetetlen, mert ilyenre még nem volt példa a világtörténelemben? Épp ideje, hogy legyen.

Milyen elképesztő dolgokat beszélek, mi? Pedig a jelenlegi helyzetben, amit ezeknek a politikusoknak a kollégái alakítottak ilyenné, nincs más megoldás. De ez az! Ez ellen nincs mit tenni. Hűha, mik jutnak eszembe?

Pedig csak azt a kérdést kellene föltenni, hogyan juthat el egy ember akár csak a gondolatáig annak, hogy elvegye egy – még egyszer: egyetlen egy ember életét vagy tönkretegye annak az embernek bármilyen tulajdonát? Ezt a cselekményt a büntetőjog rablógyilkosságnak nevezi. Ha ezért egy köznapi embernek büntetés jár, akkor egy politikusnak ugyanezért annak a büntetésnek a sokszorosát kell kiszabni.

Háború, háborús bűnök? Nix. Ez a botoxos fejű, gusztustalan alak egyszerűen egy rablógyilkos. Akit a világ politikusai által szabott förtelmes szabályok miatt nem olyan egyszerű letartóztatni.

Akkor tessék nem egyszerűen. De ne a bankszámláival bíbelődjenek!

Rablógyilkos. Tessék aszerint bánni vele.

Ugye, milyen képtelenségeket beszélek? És ugye milyen világosan érthető?