Keresés ebben a blogban

2021. december 8., szerda

Btk 143.

A corrumpo-ere… latin ige jelentése: megrontani, lebontani. Az ebből képzett legújabbkori főnév az én érzékelésem szerint sokat enyhített ezen – a jogosulatlan előnyhöz juttatásban már nincs benne sem a rontás, sem a lebontás, azaz a megsemmisítésre irányuló cselekvés. A társított vesztegetésben sincs.

De engem nem ezért zavar a jelen magyar kormánnyal kapcsolatban állandóan hangoztatott korrupt jelző. Tessék elképzelni egy bírósági tárgyalást, melyben egy családirtót azért fognak perbe, mert letaposta a füvet, amikor bement a házba, hogy megölje az ott tartózkodókat. Mely per a következő ítélettel zárul: a családi ház környezetének esztétikai rongálása, büntetési tétel: nem vagyoni kártérítés, 10 000 forint.

Gondolkoztam egy felsoroláson, amivel súlyossági rendbe szedem a magyar miniszterelnök és tettestársai által elkövetett bűnöket. Nem azért vetettem el ezt az eljárást, mert túlságosan hosszadalmas volna mindent leírni, hanem mert ezek csak technikai részletek. Az ellopott, elrabolt pénz visszaszerzésének módszere ebben a pillanatban kevésbé fontos. Még azt is félreteszem, hogy megmagyarázzam, mi a különbség a vesztegetés, a jogosulatlan előnyhöz jutás és a nagy összegre elkövetett lopás, rablás között. Pedig amit Magyarország miniszterelnöke tesz, annak voltaképpen semmi köze nincs a korrupcióhoz, a csúti gázszerelő nevében elkövetett bűncselekmény sorozat a közpénzek elsikkasztásának, ellopásának, gyakran elrablásának minősített esete.

Azért nem akarok ezekkel vacakolni, mert most csak egyvalamit teszek világosan érthetővé, miután teljesen hiába próbálok rávenni különféle embereket és szervezeteket arra, hogy pereljék be végre Magyarország miniszterelnökét és kormányát valamennyi bűntárssal együtt.

Talán azért nem volt eddig teljesen tiszta, miről beszélek, mert nem írtam le tételesen. Abban a feltételezésben mulasztva, hogy a jogászok nélkülem is tudják, miről van szó.

Nem tudják.

Talán azért nem, mert esetleg tanulták annak idején, de a gyakorlatban sosem találkoztak ezzel a paragrafussal. És bár a magyar Btk-ban olvasható 1947. óta, sem Rákosit, sem Kádárt nem volt lehetőség perbe fogni, magyar jogász ezt még sosem alkalmazta.

Úgyhogy most segítek, elevenítsük fel az egyetemi tanulmányok egyik részletét.

Fejezetcím: Emberiesség elleni bűncselekmény

Btk. 143. § (1) Aki a lakosság elleni átfogó vagy módszeres támadás részeként…

b) a lakosságot vagy annak egy részét olyan életfeltételek közé kényszeríti, amelyek azt vagy annak egyes tagjait pusztulással fenyegetik,…

h) politikai, nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nemi vagy más ismérv alapján meghatározható csoportot vagy annak tagját a csoporthoz tartozása miatt alapvető jogaitól megfoszt,

bűntett miatt tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) E § alkalmazásában polgári lakosság elleni átfogó vagy módszeres támadásnak minősül minden olyan magatartás, amely magában foglalja az (1) bekezdésben írt cselekmények polgári lakosság elleni sorozatos elkövetését, egy állam vagy szervezet politikájának végrehajtása vagy elősegítése érdekében.

Tessék esetleg mégegyszer elolvasni. Hogy esetleg van-e olyan része ennek a szövegnek, ami nem illik teljes terjedelmében Magyarország miniszterelnökének tevékenységéhez.

A nürnbergi perben tizenkét vádlottat ítéltek kötél általi halálra, azaz van precedens, a fenti nem elméleti szöveg, Nürnberg jelzi a cselekmény súlyosságát. Ahogyan a magyar törvényhely büntetési tétele is: tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

Abban a kérdésben most nem akarok elmélyedni, miképp kell minősíteni azokat a szervezeteket és jogi személyeket, amelyek-akik 12 éve nem tesznek eleget törvény szabta kötelességüknek, azaz különféle nyavalygásokkal szennyezik a levegőt feljelentés, minden fórumon való perbefogás helyett. Akik politikai kérdéssé próbálják semlegesíteni a sorozatos köztörvényes bűncselekményt.

Kétségtelenül nagy munka egy ilyen per, nagy apparátust, rengeteg ügyészt, ügyvédet kell mozgósítani, a lehető legnagyobb termet elfoglalni, itt csak a főbűnösök legalább százan vannak. Ez az alapos gyanú utáni letartóztatások és a vizsgálati fogság hely- és pénzigényével együtt komoly megpróbáltatás. És a főbűnösök elítélése után a persorozatot még folytatni kell, ahogyan Nürnbergben is sorra kerültek még sokan, például a náci főjogászok.

Vagy hagyjam a fenébe az egészet, ne tulajdonítsak túl nagy jelentőséget az önbecsülésünknek, a minimális mértékű méltóságérzetünknek, ami legalább akkor feléleszthető kellene, hogy legyen, amikor emberek tíz-, sőt százezreit nyomorítják és ölik meg a szemünk láttára?

Legyen elég nekem annyi, hogy néhányan itt most fogadkoznak, mi lesz 2022-ben? Most, amikor például a járvány következtében négyszer annyian halnak meg Magyarországon, mint amennyi az Európai Unió átlaga? Amiről nyilván mindenki tehet, elsősorban az orvosok, csak a magyar kormány nem? Egy ilyen förtelmes arcátlanságon is inkább poénkodunk mindenféle fórumon ahelyett, hogy elindítanánk a perek sorozatát?

Ideírom mégegyszer, jó?

Emberiesség elleni bűncselekmény.

P.S: Majd' elfelejtettem, az egyéb, halmazati büntetésektől függetlenül a fenti tényállás bizonyítása után nyilvánvaló a teljes vagyonelkobzás és a közügyektől való örökös eltiltás. Ezenkívül - ha már a csúti gázszerelőt említettem - az igaz, hogy hülyének lenni mindenkinek alkotmányos joga, de ez nem jelenti azt, hogy valaki mentesül a bűncselekményt követő büntetés alól pusztán azért, mert hülyének született és úgy is maradt.