Keresés ebben a blogban

2021. november 2., kedd

Elszámoltatás

Az tölti ki a napjaimat, hogy a 19. századról olvasok. Lehetne akár szórakoztató is látni az újabb és újabb bizonyítékokat a történelemírás ostobaságairól, ha nem tudnám, milyen elképesztően kártékony a folyamatos hazudozás, a tények elferdítése, ahogyan egyik esemény fertőzi tovább az utána következőt. Lehetne szánalmas is látni, hogyan nyilvánul meg a történelemírók kasztjában az általános törvényszerűség: egy szakma művelői között (köztisztasági munkástól az akadémikusig) körülbelül 90 százalék a rossz, 8 százalék a közepes, 1 egész 9 tized a jó, a maradék a kiváló. A rossz természetesen minden területen másképp értékelendő, a rossz mérnök nem az, akinek a hídja a felavatás másnapján leszakad, olyan azért nincs (legalábbis ritka).  

A világtörténelmet 98 százalékban azok írják, akiknek az ambíciói az egyetemi diploma megszerzésének magasságáig érnek, a képességeik meg egy bérelszámoló szellemi színvonala körül lebegnek. De én nem találom ezt sem szórakoztatónak, sem szánalmasnak, én csak tehetetlen dühöt érzek, amikor például a nagy szabadságharcos géniusz Kossuthról olvasok vagy a zseniális Napóleonról. Ezek az írások olyanoktól származnak, akiknek már az avatás előtt leszakad a hídjuk, ha mérnöknek mennek.

„1769. május 9-én egy fiatalasszony – tizenkilenc éves és festeni valóan szép – kapaszkodik felfelé, száz-egynéhány korzikai hazafival együtt, a Monte-Rotondo ösvényein – férje gyöngéden támogatja, mert a kövek minduntalan kiszaladnak a lába alól. A fiatalasszony a győztes francia csapatok elől menekül, és egyre azt hajtogatja:

-      Majd ő bosszút áll Korzikáért.

Fiára céloz. A fiára, aki még meg se született – de a menekülő biztos benne, hogy fia lesz – s aki e szörnyű visszavonulás alatt szüntelenül rugdalózik benne.”

Milyen poétikus, ugye? André Castelot egy abból az ötvenezerből, akik Napóleonról írtak. 1972-ben jelent meg magyarul a könyve, még ’69-ben olvastam róla egy recenziót valamelyik francia folyóiratban, aminek a lényege az volt, hogy a mű kiváló, de az nem derült ki, miért az. Akkor megvettem, most az első néhány sort írtam ki ide. Nem olvastam el a könyvet, mert az itt rögtön nyilvánvaló volt, hogy ami benne van, az a szokásos dicsőítő ének. Azóta is hiába várok egy tisztességes tanulmányra, ami az ehhez szükséges terjedelemben (40-50 oldalon, Napóleon körülbelül ennyit ér) leírja ennek a figurának a tudni illő szerepét a világtörténelemben. Castelot könyve Napóleon születésének 200. évfordulójára jelent meg, azóta –  gondolom – írtak újabb ötvenezret, idén volt 200 éve, hogy meghalt, annak a 40-50 oldalnak a megszületése még mindig reménytelen. Nem hiszem, hogy ez a Castelot nevű belga felmenthető volna pusztán azért, mert ő író és nem történész, az igazat egy írónak is szabad leírnia. Ahogyan tette azt Tolsztoj, aki közel volt Napóleon hiteles megjelenítéséhez.

Álljon itt néhány sor abból a 40-50-ből, aminek a megszületése reménytelennek látszik. Ennek a lényegét már egy féléve leírtam, a szóban forgó alak elhalálozásának pontos évfordulóján, most más mondandóm van, azért veszem elő ismét az emberiség egyik legförtelmesebb banditáját, azért merülök el ismét a róla szóló betűtengerben. Nem könnyű az alámerülés, tényleg légzőkészülékre volna szükség, nagy levegőket kell venni, mert különben felfordul a gyomrom.

Amikor például ilyeneket olvasok, egyetlen kérdés merül fel bennem: vajon az emberi fajhoz tartozik az, aki ezt írta?

„Teljes volt a francia diadal. A koalíciós haderő közel 16 ezer katonája esett el a harcmezőn, 20 ezer emberük pedig fogságba esett. A Grande Armée vesztesége a sebesültekkel együtt 9 ezer főnél kevesebb volt . A diadalnak köszönhetően december 2-a Napóleon szerencsenapjává vált, a francia uralkodó ugyanis egy évvel korábban is ünnepelhetett, hiszen 1804.  december 2-án koronázta magát császárrá a párizsi Notre-Dame-ban.”

Hát nem örömteli?

Tizenhatezer ember az egyik hadseregből, kilencezer ember a másikból. Ki a franc az az ostoba büdös bunkó, aki „diadalról” meg „szerencsenapról” meg „ünnepelésről” képes firkálni? Mikor jutunk el abba az állapotba, hogy legalább az egyenruhát nem viselő, emberhez a zsoldos katonánál valamivel jobban hasonlító alakok felfogják, a világtörténelem nagyobb és kisebb csatáiban, különféle háborúiban emberek haltak meg? Hogy ez semmikor sem volt rendjén. A „korszellem” meg az „abban az időben ez elfogadott” jellegű bornírt, érzéketlen megállapítások csak iszonyúan buta alakoktól származhatnak, mert bármelyik korból tudok mutatni ellenpéldát, ami azt igazolja, hogy az emberélet akkor is fontos volt. Mert nem kell ahhoz nagy ész, hogy valaki felfogja, minden egyes háborúban meghalt embernek volt anyja, apja, akik normális esetben nem tartották „elfogadottnak”, hogy a fiukat megölték. Csak iszonyúan buta alakok írnak történelmet? Lehetetlen egy „történelemtudósnak” megmagyarázni, hogy a „veszteség” szó alkalmazása emberek halálára finoman szólva nem a megfelelő fogalom? Hogy „…a Grande Armée vesztesége a sebesültekkel együtt 9 ezer főnél kevesebb volt…” nem egy nagyszerű hír, ami Napóleon zsenialitását dicséri, hanem egy megveszekedett gonosztevő egyik gaztettének emberhalálban kifejezett bizonyítéka?...

Na jó, elborított a méreg, most nem erről van szó, azaz nemcsak erről. Teszek még ide idézetet, az egyszerűség kedvéért a netről illesztek be szövegeket, akárhonnan másolhatnék, mind egyforma.

 „…A VII. Piusz pápával kötött konkordátuma, valamint közigazgatási, katonai, oktatási és jogi reformjai döntő hatást gyakoroltak a francia társadalom fejlődésére. Seregei alig több mint egy évtized alatt majdnem minden európai ország ellen harcoltak, gyakran egyidejűleg, és országa uralma alá vonták a kontinentális Európa nagy részét, hódítás vagy szövetség által. Sikereinek sorát a katasztrofális 1812-es oroszországi invázió törte meg. Az ezt követő lipcsei vereség után, 1814-ben a szövetséges hadseregek betörtek a Francia Császárság területére, lemondásra kényszerítve őt. Elba szigetére száműzték, de a következő évben visszatért, és száz napra újra magához ragadta a hatalmat…

„…Az európai történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, az egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett hadvezér, a hadvezetés egyik hatalmas ikonja. Összesen 56 győztes csatát vívott meg. Törekvéseiben Nagy Sándor követője, emellett mind a mai napig az egyik leghíresebb francia, ugyanakkor a leghíresebb korzikai is…”

Helytelenítő felhangot vélek felfedezni a „történész” foglalkozásnevet viselő bamba barom mellékmondatában: …a szövetséges hadseregek betörtek a Francia Császárság területére, lemondásra kényszerítve őt… Betörtek, írja és közben csóválja a hülye fejét.

Ezenkívül Napóleon katonai zseni – írja majdnem minden „történész”, akik képtelenek felfogni, hogy az emberirtás és a zsenialitás nem említhető együtt. Még akkor sem, ha az illető katona védekezésre használja a „zsenialitását”.

Napóleon működése alatt úgy halt meg nagyjából egymillió ember (ez a szám valószínűleg nagyobb, nem végeztem el a szükséges algebrai műveletet), hogy egyetlen egynek sem kellett volna meghalnia, ha ez a briganti nem szabadul rá a világra.

Mi lett a következménye az ismert tömeggyilkosságnak? A francia állam (mégegyszer: a francia állam, azaz minden francia pénzének kezelője és más ügyek intézője) évi kétmillió frankot juttatott az Elba szigetére „száműzött” Napóleonnak, aki magával vihette 400(!) főnyi testőrségét és a teljes császári szolgaszemélyzetet. Ezenkívül kijárt neki a „felség”, az „ő császári felsége” megszólítás. A korzikai hegyre felkapaszkodó asszony csemetéjének.

Napóleon korában még létezett a halálbüntetés. Egy ember megöléséért is halálra ítéltek a bíróságok bárkit – kivéve a különféle politikusokat, azaz királyt, császárt, hadvezért.

Ugye nem kell mondanom, mi járt volna egymillió ember meggyilkolásáért?

Van nekünk egy pitiáner bűnözőnk, aki a napóleoni mércével nem mérhető ugyan, de a hűtlen kezeléstől a halált okozó gondatlan veszélyeztetésig mindent elkövetett, amit a kriminalisztika fel tud sorolni. Meghalt például csak az elmúlt egy évben több mint 30 000 ember, akik többségének egy működő egészségügyben nem kellett volna meghalniuk (Ausztria elismerten rosszul kezelte a járványt, ott tízezren haltak meg, Izraelben hétezren). A többi halottról most nem beszélek. Ellopott ezermilliárdokra rúgó összeget, amibe bele kell számítani az ukrán nyugdíjtól kezdve a Kossuth-téri kősivatagig mindent, részletes adatoktól eltekintek. Egyet azért ideírok: 2017-ben például sportra és vallásra 1342 milliárdot költött el a mi sörhasú fiókdiktátorunk anélkül, hogy bárkit megkérdezett volna, megteheti-e. Ez éppen 1342 milliárddal több, mint amennyit ezekre szabad lett volna elkölteni.

A halálbüntetést (nagyon helyesen) eltörölték. Különben sem szándékozom a büntetési tételek felsorolásával fárasztani az olvasót. Egy bizonyos: a mi kis brigantink jelentős börtönbüntetésre számíthatna, ha…

A történelemírók már elkezdték mindenek felettien kártékony tevékenységüket. Nagyon szeretném látni, 2022 tavaszán milyen muníciót kapnak gazdáiktól, a velük nagyjából azonos szellemi és erkölcsi színvonalon tenyésző politikusoktól, midőn a jog mérlegére kellene majd tenni ennek a tanulatlan, rosszízlésű, neveletlen, gerinctelen alaknak, ennek a kisadag napóleonkarikatúrának a tetteit.