Keresés ebben a blogban

2021. május 9., vasárnap

Vive l'Empereur

Heil Hitler! 1945. április 30-án, 56 éves korában végleg lehunyta szemét Adolf Hitler, az ardenneki győztes, Európa huszadik századi egyesítője, a Harmadik Birodalom megalapítója, akit ellenfelei az osztrák káplárnak neveztek. Hatalmának csúcspontján hadserege ellenőrzése alatt tartotta az európai kontinens nagy részét.

A szárnyaló szellemre, a világ egyik leghíresebb hadvezérére emlékezünk, aki kiemelkedő katonából lett kiemelkedő politikus. Persze ez utóbbi titulusra több jelentkező is akad, de a valamikori kis piktor, ahogy fiatalkorában nevezték, ugyanolyan fölényesen utasítja maga mögé a nyomába törekvőket, ahogy a háborúkban járatta a bolondját ellenfeleivel közel öt éven keresztül.

Jelenléte 50 000 emberével ér fel a csatamezőn.

A fenti, kurzívval írt néhány mondatban megváltoztattam egy nevet és néhány vele kapcsolatos eseményt, de a fellengzős szavakat durrogtató panegirikuszon nem változtattam, azt pontosan idézem az egyik magyar hírportálról. Idézhetném máshonnan is, attól tartok, nemcsak magyarról, franciáról bizonyosan – az eredeti ugyanis Napóleonról szól. Ő hunyta le a szemét 200 évvel ezelőtt.

Tetszik tudni nekem lényegi különbséget mutatni Napóleon és Hitler között? Nagy Sándor, Batu kán, Custer – mondjak még? A halottak számában és az „elfoglalt” területek méreteiben vannak különbségek, a tömeggyilkos gazemberek mind egyformák.

Azt olvastam néhány napja, hogy ma kétszáz éve halt meg Napóleon. Meg hogy a világtörténelem legzseniálisabb hadvezére volt.

Azt értem, hogy Haydn halálának a kétszázadik évfordulójáról megemlékezünk. Meg még sok ember van, akiről meg kell emlékezni, olyanok is vannak, akik zseniálisak voltak, legzseniálisabbról nem tudok, bár hajlok arra, hogy Mozartot annak tartsam, de ez a magánügyem. Egyvalami bizonyos, ezt már sokszor sokféleképpen elmondtam, leírtam, teljesen hiába, éppen ezért újra leírom: nincs zseniális gazember, nincs zseniális tömeggyilkos.

A franciák úgy ítélik meg az ő honfitársukat, ahogyan akarják, de ez nem változtat azon a tényen, hogy Napóleon a világtörténelem egyik leggyalázatosabb tömeggyilkosa volt. Én azt is felháborítónak találom, hogy Franciaország nagyra tartja ezt az undorító gonosztevőt, de hogy magyar tömegtájékoztató fórumokon is ilyen förtelmek jelenjenek meg, azt végképp nagyon rosszul tűröm. Mi az, hogy kiváló, különösen zseniális hadvezér? Mi az, hogy katonai zseni? Azt jelenti, az illető egy különösen hatásos gyilkológép, azaz sokkal több embert képes megölni, mint a nála kevésbé zseniálisak. Vegyük illusztrációnak Kutuzovot, akit a világtörténelem igazán „méltán” tart katonai géniusznak, mert keleten ő állította meg Napóleont. Aha, úgy van. És még igaza is volt, azt az iszonyatos alakot valóban meg kellett állítani. Napóleonnak 650 000 (hatszázötvenezer) katonája halt meg az 1812-es „hadjáratban” – milyen érdekes kifejezés, nem? Egy többszázezer áldozattal járó, borzalmas rablógyilkosság sorozat milyen más, ha hadjáratnak nevezzük.

Nem más. Akkor is csak tömeges rablógyilkosság. Annak a 650 000 embernek a nagy részét Kutuzov ölette meg. Igaza volt? Hááát, nem tudom. Hogy lehetett volna-e másképp. De ha nevezett orosz tábornokot ebben az ügyben ártatlannak kiáltjuk is ki, korábban nekiment a lengyeleknek, aztán a törököknek. Akárhonnan nézzük, Kutuzov a cárnak rohanta le és gyilkolta halomra a lengyeleket, és a cárnak próbálta megszerezni a meleg tengert a törökök tömeges megölésének árán. Ez a katonai „zseni” hasonlóan utálatos gyilkológép volt, mint francia kollégája.

Pacifista volnék? Antimilitarista? Minek tagadjam, igen. De attól még tudom, katonákra szükség van. Valamint azt is tudom, hogy MacArthur, Montgomery vagy Eisenhower nélkül mi lett volna a világgal. Meg azt is, hogy különbség van a hódító háború meg a védekező között. Csak azt nem vagyok képes felfogni, a világtörténelem miért a fent nevezettekről szól. A nagy birodalmak dicsőségéről, a kereszténység hadvezéreinek százmilliók halálát hozó pusztításáról. Ment-e ezek által a világ elébb – kérdezem Vörösmartyt nagyjából idézve. Ment, hogy minél dicsőbbek népei, salakjok annál borzasztóbb legyen, s a rongyos ember bőszült kebele dögvészt sohajtson a hír nemzetére. Róma hatalma megfojtotta az emberiség történetének megismételhetetlenül legnagyszerűbb szellemét, a görög kultúrát. Amit különben korábban már egy macedón is megpróbált, majdnem sikerült is neki, amíg gyilkolta terjeszkedő birodalma népeit, el is tűnt minden, ami az ember alkotó szelleméről szólt – szerencsére az a világbirodalom elég gyorsan összeomlott, a tömeggyilkos macedón meg szerencsére nem élt túl soká, de a dúlás, amit ez az Alexandrosz nevű véghezvitt, nem múlt el nyomtalanul. Komoly lexikonokban a róla szóló címszó alatt többször annyi szöveg van, mint amennyi mondjuk Platónról szól. „A valódi történelemben Arkhimédész, összes tudományos felfedezésével együtt, nyilvánvalóan kevésbé volt jelentős, mint az a katona, aki Szürakuszai bevételekor agyonütötte őt.” Ezt Spengler írta 1918-ban. A történészek és bulvárújságírók által dicsőített hadvezérek, akiknek a tetteivel teletömik a világ iskolásainak a fejét, soha semmi egyebet nem tettek, mint hogy hátráltatták az emberiséget az emberré válás folyamatában. A saját nemzetükhöz tartozókat is beleértve. Hitler megszüntette a munkanélküliséget, autópályákat építtetett, sőt a csodálatos Waldbühne is az ő idejében készült – és? Ugye nem kell a másik serpenyő tartalmát is részleteznem? Code Napoleon, Becsületrend, Nemzeti Bank meg néhány egyéb intézkedés, amit bárki megtehetett volna, ha ideje van rá, amit kikényszerített a kor – és halottak milliói.

Az emberiség legkártékonyabb alakjai a papok, a politikusok és a történészek. Az úgynevezett „történetírók”, akik jórészt tényleg történeteket írnak, ahelyett, hogy a szakmájukat gyakorolva a történelem adatait és dokumentumait rendeznék. Akik önmagát ismétlő förtelemmé torzítják az ember históriáját, olyan eseményekre és alakokra helyezve a hangsúlyt, amik és akik hátráltatják az életet, mert jelentéktelenné szürkítik Arisztotelészt, Newtont, Einsteint, Mozartot, Giottót, József Attilát.

Hitler ügyében megszületett a világtörténelem első bírói ítélete, a nürnbergi per olyan precedenst teremtett, ami elvileg megszüntethette volna a hadvezérek dominanciáját, ami reményt adott arra, hogy a politika attól fogva ellenőrizhető lesz a jog által. A remény elszállt, a politika arcátlansága növekedett, a történészek tovább sorvasztják az agyakat. A három felsorolt foglalkozási ág teremtette negyedik, a hozzájuk hasonlóan pusztító bulvárújságírás gondoskodik róla, hogy a szerencsétlen, rohamosan visszafejlődő ember ne maradjon hősök nélkül. Most felfrissítették Napóleon gaztetteit, a felnövekvő ifjúság számára világossá téve: az igazi életcél, ha tömeggyilkossá válsz. Akkor tiéd a világ és az utókor történetíróinak földig hajló elismerése.