Keresés ebben a blogban

2017. október 11., szerda

A helyesírás szabályai

A fidesz frakció közleménye:

    "Hadházy Ákosnak kell arra a kérdésre válaszolnia, hogy miért képvisel nyíltan egy külföldi céget szemben a magyar cégekkel a parlamentben?"

A kérdés jogos. Az én válaszom az, hogy nem. Valószínűleg Hadházy Ákosé is az, hogy nem, arra a kérdésre nem kell válaszolnia, hogy miért képvisel nyíltan egy külföldi céget szemben a magyar cégekkel a parlamentben.
Különben ha esetleg a fidesz frakció azt a kijelentését szándékozott nyilvánosságra hozni, hogy Hadházy Ákosnak valamilyen kérdésre válaszolnia kell, akkor a mondatot, ami ezt a közlést tartalmazza, ponttal kellett volna zárni és nem kérdőjellel. A magyar helyesírás (különben logikus) szabálya szerint ugyanis alárendelt összetételű mondatok végén a főmondat értelmének megfelelően kell kitenni az írásjelet. Esetünkben a főmondat ez: Hadházy Ákosnak kell arra a kérdésre válaszolnia. Ha a teljes összetétel végére kérdőjelet tesz a fidesz frakció, az azt jelenti, hogy bizonytalan annak eldöntésében, vajon kell-e Hadházy Ákosnak a kérdésre válaszolnia. Valamint azt, hogy a fidesz frakció nem ismeri a magyar helyesírás szabályait.
Mely szabályok azért is keletkeztek, hogy értelemzavaró hibákat kiküszöböljenek. Bizonyos liberális, magukat nyelvésznek vélő, divatos zsúrfiúk azt hirdetik ugyan, hogy mindenki úgy beszél és ír, ahogy akar, mert akkor az úgy van jól, amikor valaki beszél vagy ír (valami ilyesmi, sajnos nem értem mindig a divatot), de attól még a magyar helyesírásnak vannak szabályai, amiket a Magyar Tudományos Akadémia ad ki, és amiket az MTA Helyesírási Bizottsága dolgoz ki, majd a Nyelvtudományi Bizottság egyetértésével a Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya elé terjeszt. Ezek nem éppen gittegyletek, és bár senkit nem büntetnek, ha az általuk kiadott szabályokat megszegik, azért ezeket a szabályokat jórészt illik alkalmazni.
Az általam nagyra becsült liberalizmus esetünkben ott teljesíti ki funkcióját, hogy senkit nem büntetnek, ha nem alkalmazza a helyesírás szabályait. Az illető, aki - esetünkben - ezt teszi, magát bünteti.