Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 22., péntek

Isten előtt az első

A pallosjog garanciája óta eltelt 17 év. Nagyot fordult a világ.

„…Az elárult haza védelmére egyenként és összesen fegyvert fogjon, annak okáért nevezett Rózsa Sándornak, az örökkévaló Isten és az országnak Honvédelmi Bizottmánya nevében, ezennel a jelen levelem előtt folytatott bűnös életéért a földi igazság részéről is bocsánatot adok és rendelek, oly föltétel alatt mindazáltal, hogy a törvényhez és erkölcsiséghez állhatatosan megtérjen, és fogadása szerint 150 fegyveres lovassal magát a seregvezér rendelkezése alá adja, és bocsássa ki őket rögtön Csepel szigetén, onnan pedig a Dunán átszállítani és a Hunyadi-csapat parancsnokának vezérlete alá utasítani köteleztetik.
Így hozván magával a töredelmes bűnbánó iránti keresztény szeretet és a vidéki nép nyugalmának biztosítása.
Jelen bűnbocsátó levelemet a fent kitett kötelesség teljesítésének feltétele mellett az országnak minden hatósága, bírói és ítélőszékei erősnek és érvényesnek elfogadni köteleztetvén.”

Vitézlő Kossuth Lajos táblabíróból isten földi helytartója lett, aki ítélhet elevenek és holtak felett, ami természetes és nyilvánvaló, ha megbocsáthat és ezt a megbocsátást mindenki számára kötelezővé teheti. És még itt is csak 46 éves. Szép karrier egy vidéki fiskálistól. Minden hülye hatalommániás hüllőagyú politikus ilyesmire vágyik, de csak kevesek jutnak el idáig. Megbocsátani, mi? Hát nem gyönyörű?
Erről eszembe jutott egy másik mondat, egy különben jó, sőt majdnem kiváló történésztől való:

„…én azt szoktam mondani, Kossuth volt a jó értelemben vett populista politikus első példánya nálunk.”

A történész, 48 kutatója  ezt 2012-ben mondta, amikor már Magyarországon is nyilvánvaló volt, hogy a populistát nem lehet jó értelemben venni. Úgyhogy a mondat helyesen így hangzik: Kossuth volt a populista politikus első példánya nálunk. És így nemcsak a mondat helyes, a megállapítás is pontos. Úgy értem, minden a populizmussal kezdődik. Talán vannak, akik itt meg tudnak állni. Hogy "csak" a szájukat tépik. Dehát mint tudjuk, innen egyenes út vezet a tömeggyilkos gazemberséghez.