Keresés ebben a blogban

2017. augusztus 21., hétfő

A politikai tanácsadókról

Azt írja Keszthelyi András politikai tanácsadó, hogy a most meghalt Finkelstein olyan volt az amerikai Republikánus Pártnak, mint Dárdai Pál és Bernd Storck a magyar futballnak: "megmentette azt".
Jé. A magyar futball meg van mentve? Mitől? Talán attól, hogy még egyszer az életben hasonlítson egy futball nevű játékhoz.
Aztán azt is írja ez a "politikai tanácsadó", hogy "a Leni Riefenstahl hasonlatot pedig minden bizonnyal megtisztelőnek érezte volna, arra emlékeztetve, hogy ne feledjük Machiavelli tanítását: a politika és a morál két külön világ." Meg "hogy a kedves olvasó méltató sorokat olvashat Arthur Jay Finkelsteinről, a politikai kampányok egyik legnagyobb alakjáról." Meg még azt is írja ez a "politikai tanácsadó", hogy "...a negatív kampány rossz. Ez pedig tévedés, hiszen a tapasztalat és a kutatások egyaránt azt mutatják, hogy a dolog éppen ellenkezőleg áll. A negatív kampány igenis segíti a jelöltek jobb megismerését, a prioritások kijelölését (miről szól a választás?), és az sem feltétlenül igaz, hogy általa csökken a részvétel. A negatív kampány tehát jó, és a műfaj kiteljesedésében nagy szerepe volt magának Finkelsteinnek is." Tetszik érteni? "igenis segíti"  "tehát jó". Vagy úgy. Ilyen súlyú érvek előtt meg kell hajolnom. A legnagyobb alak és annak magyar dicsőítője előtt. Akik mindketten úgy vélik, hogy Leni Riefensthalra hasonlítani megtisztelő (ha valaki nem tudná, az illető Hitler apologétája és magasztalója volt, egyben Göbbels jobbkeze). És hogy az milyen remek dolog, amit Machiavelli írt - akár ő is annak tartotta, akár csak leírta, ennek a magyar tanácsadónak ez tetszik.
De mortuis nil nisi bene. Azaz a halottakról vagy jól (helyesen) vagy sehogy. Az illető halott az egyik legnagyobb gazember volt a politikai tanácsadók amúgy különösen ostoba, kártékony és gerinctelen gyülekezetében. Fröcsögött belőle a gyűlölet, ami valószínűleg cseppfertőzés útján terjedt. Elsősorban olyanokra, akik természetüknél fogva különösen inklináltak erre a gusztustalan nyavalyára. Ez a mindenféle emberi tulajdonságtól mentes amerikai alak egymaga több undort hintett szét a világban, mint az ugyancsak ilyesmire szakosodott kollégái együttvéve.
Azt írja még a magyar kolléga, hogy "nyugodjék békében".
Ne nyugodjék.