Keresés ebben a blogban

2017. július 27., csütörtök

Rasszizmus

Ma délután megy egy film, Lövész a címe, magyarul a fene tudja, miért Orvlövész. Pedig nincs is a filmben orvlövész - azaz van valaki, aki lő egyet, látni nem lehet, azt sem tudni, ki az... na jó, megszokhattam volna, hogy a legostobább emberek (nyomban a politikusok után) ebben a "szakmában" vannak, ezek adnak címeket (ki kérte?) és ezek írják a filmcím alá, hogy Hamlet, amerikai vígjáték.
De ez semmi. Megnéztem, mit lehet tudni Antoine Fuquáról, a film rendezőjéről. Azt írják magyarul, hogy "afrikai-amerikai". Attól is a falnak megyek, amit az amerikaiak művelnek ezzel az afroamerikaival, lassan talán tudomásul kellene venni, hogy vége a rabszolgaságnak, a jelen amerikai polgárának nincs köze hozzá, nem szükséges lelkiismeretfurdalást érezni, inkább a még mindig dühöngő rasszizmussal kellene tenni valamit, arra viszont nem megoldás a hülye elnevezések változtatgatása. Hanem ez a primitív magyar bunkó a Pittsburgh-ben született rendezővel - afrikai.
De még ez is semmi.
Megnéztem az angol nyelvű wikit. Ott az van, hogy amerikai rendező.
A nyavalya törje ki ezeket a rohadt rasszista barmokat, ezek zsidóznak, amikor például Eli Wallach meghal. Miért kell odaírni Antoine Fuqua neve mögé, hogy afrikai? Ha netán nem volna ott a fényképe, akkor is, miért?