Keresés ebben a blogban

2017. február 23., csütörtök

A kutatókhoz

"Egy új tanulmány szerint a balettnek a belső fegyelem pozitív hatásai mellett negatív hatásai is lehetnek a táncos mentális állapotára nézve."
"A tanulmány 33 táncos tanuló, 39 zenész hallgató és 41 olyan fiatal válaszait vetették össze, aki nem tanul sem zenét, sem táncot. A válaszadók mindegyike 9 és 16 év közötti volt. Ez ugyan egy szűk mintavétel volt, de az eredmények még így is érdekesek lehetnek.
Sok sportághoz hasonlóan a tánc bizonyos formái, legfőképpen a balett hatalmas fegyelmet és fizikai igénybevételt kíván meg a táncosoktól a folyamatos versenyhelyzet miatt."

Ezt állapították meg egy kutatás kutatói a kutatásaik eredményeként. Van valami hervasztó abban, hogy a kutatóknak ennyire nincs fogalmuk arról, mit beszélnek.
1. A belső fegyelemnek nincsenek pozitív hatásai, ezzel szemben viszont úgyszólván kizárólag negatív hatásai vannak. A "belső fegyelem" tudományos neve a neurózis.
2. A balettos és a muzsikus hivatásában nincs semmiféle versenyhelyzet, ami bármilyen fegyelmet és fizikai igénybevételt kívánna. Van viszont a pontosságnak és az alkalmazkodóképességnek az a mértékű kívánalma, ami sehol máshol nem ismeretes, a sportban a legkevésbé. Egyetlen tizedmásodperccel elkésett vagy rosszul kivitelezett lépésen felborulhat egy előadás, egy félrefújt, -ütött, -húzott hang következtében széteshet a zenekar.
A sportban a váltók kívánnak pontosságot és alkalmazkodóképességet, de egy atléta vagy sífutó életében és sportpályafutásában ezek csak pillanatok, hiba esetén pedig nem történik semmi különös, az "előadás" megy tovább, egy csapat lemarad.
Egy üstdobos nem akar jobb lenni a hárfásnál - nincs versenyhelyzet. Egy hegedűs, aki a hatodik pultnál ül, nyilván szeretne koncertmester lenni, ezért sok helyen sokmindent meg is tesz, de ha az előadáson akar jobb lenni az ötödik pultosnál, egy közepes hallású karmester a koncert után kirúgja - nincs versenyhelyzet. A balettnövendék, aki leghátul táncolja az egyik hattyút, bárhol próbálhat versenyezni az első sorban táncolóval, de a Hattyúk tava előadása alatt ez lehetetlen - nincs versenyhelyzet.
Csak hihetetlen koncentráció van a pontosság és alkalmazkodás legtökéletesebb formájának az eléréséért, ami nélkül ezek a művészetek működésképtelenek lennének - és amik ellenkeznek az ember természetével.
Kutató hölgyek és urak. Csak mondom. Egy esetleges következő kutatáshoz.
A verseny, a másik legyőzése nehezen elnyomható, természetes viselkedés, minden emberben megvan, így születünk.
A pontosság és az alkalmazkodás tanult, szerzett képesség. Állandó működtetése fárasztó.
Ilyen egyszerű. Ha már kutatni tetszik.