Keresés ebben a blogban

2017. február 16., csütörtök

A kereskedőkről

Zimány Linda sajtóközleményt adott ki: szakítottak Kedves Ferenccel 

A Life.hu-nak juttatott el a szakításáról sajtóközleményt Zimány Linda.

Tetszik csodálkozni, miért olyan a világ, hogy az emberi fajhoz tartozó egyedek émelyegnek, bárhová néznek is? Mert az idomított főemlősök formálták a maguk képére.
Ne-ne! Ne azt tessék kérdezni, kik hallgatnak erre a két névre (én sem tudom, nem is érdekel), hanem hogy miféle sajtó az, ahol befogadnak egy ilyen "közleményt". Miféle nyilvánosság az, ahol bárki úgy vélheti, az ő bármilyen magánélete bárki érdeklődésére számot tarthat? Jó, tudjuk, a majomszabású emberek nagy többsége nyalogatja a szája szélét, valamint csorgatja a nyálát, ha a magához hasonló majomszabású emberek üzekedési szokásairól értesül.
Ezredszer kérdezem: mi volna, ha senki nem tartaná életben az állati ösztönöknek a nagy nyilvánosság előtt zajló taglalását? Mi történne, ha (kizárólag a hatályos törvények alkalmazásával) egyik napról a másikra beszüntetnék a bulvársajtót és a kereskedelmi "műsor" szolgáltatást, működtetőiket pedig különböző időre (mindenképpen sok évre) börtönbe csuknák előre megfontolt károkozásért, tömeggyilkosságért, a természetes emberi fejlődés különös kegyetlenséggel való akadályozásáért és így tovább? Mondom, hatályos jogszabályok tiltják azt, amit ezek a gazemberek elkövetnek. Mi történne, ha eltűnne az éteri és nyomdai szenny?
Semmi. Semmi nem történne. Ezek a lények szépen végigkapálnák a hátralévő életüket, elalvás előtt olvashatnának sajtóközleményeket zimányilindáktól (de semmi mást). A nép, a majomszabású emberek tömege pedig kapna újságot, rádió- és televízió műsorokat. Lassan megszoknák. Különben az élet menne tovább, és néhány évtized múlva a csúti futballistához hasonló betegek a libalegelőre meszelt fehér vonalakat nézhetnék az öltözőbarakk elé kitett tornapadról.
Tovább most nem is megyek, de ha veszik maguknak a fáradságot, és néhány percig elgondolkodnak a világ"politika" jelenlegi állásáról, nem sok logikai lépcsőn kell felhágniuk, amíg eljutnak a tömegmédia és a putyinok, trumpok kifejlődésének összefüggéseihez. Isaac Asimov 1942-ben kezdte írni az Alapítványt. Ez a zseniális, trilógiává bővült mű megjövendöli a kereskedők uralmát. Újra el kellene olvasnom, de mintha még ő sem látta volna annyira torznak a jövőt, mint amelyen lett.