Keresés ebben a blogban

2016. augusztus 25., csütörtök

Számosságok törvényszerűségei

Van egy elméletem, azt hiszem, elég nehéz cáfolni.
A föld emberlakosainak bármilyen számosságát vesszük, az akadémikusoktól az utcaseprőkig, az amerikai republikánus párttól a magyarországi adóhivatalig, a rózsatermesztők egyesületétől az MI6-ig és így tovább, az adott csoportban nagyjából 95 százalék a rossz minőségű tag, 3 és fél, 4 százalék a közepes, a maradék a jó a jelölt sokaságban, a jóknak pedig körülbelül az 1 százaléka kiváló (a számokon esetleg lehet vitatkozni, a nagyságrendeken bizonyosan nem érdemes).
Namármost. Ezt a bizonyos lovagkeresztet vagy mi a fenének hívják, állítólag eddig 1500-an kapták meg (ne firtassuk, miféle sokaság az, amelyik érdemesnek találtatik állami kitüntetés kapására, szörnyű lehet, de fogadjuk el, hogy a fenti arány a lovagkeresztesekre is igaz).
Ennek a sokaságnak a 95 százalékával nem érdemes foglalkozni, ez különben 1425 ember. A közepesek legföljebb hatvanan lehetnek, őket bizonyos mértékig érdemes számításba venni, a jók és a kiválók ugyanis jórészt az ő munkájukra támaszkodhatnak. A maradék 15 a jó, 1-2 ember kiváló.
Tegnapig 80 fölé nőtt azoknak a száma, akik visszaküldték a kitüntetésüket.
Azaz már nemcsak a közepesek küldték vissza teljes létszámban, belelógunk a rossz minőségű számosságba is.
Ezenkívül ajánlok figyelmükbe még egy törvényszerűséget.
Ha egy hordó szennyvízhez egy kanál bort adunk, szennyvizet kapunk.
Ha egy hordó borhoz egy kanál szennyvizet adunk, szennyvizet kapunk.