Keresés ebben a blogban

2016. május 7., szombat

Az örökségről

A minap már föltettem magamnak a kérdést, mi a fenének elemzem én egy köztörvényes bűnöző mondatait és cselekedeteit. Van még egy szempont a kórisme leírásán kívül, ami fontos. Nem hiszem, hogy a vidéki futballista hívei közül bárki olvasná ezt a blogot, de talán vannak olyanok, akik a fejüket csóválják, mikor azt mondom, hogy ez az alak buta és tehetségtelen. Nincs értelme, hogy folyton ismételgessem: egy gazember nem lehet tehetséges. Aki csak rombolni tud, gyűlölni és megalázni, az nem lehet tehetséges. És így tovább. A butaság tág fogalom, egyelőre maradjunk abban, hogy a fenti jellemzők nemcsak a tehetséget zárják ki, hanem az értékelhető szellemi teljesítményt is. Harminckét stadiont például csak nagyon buta ember akar építeni bárhol a világon, egy olyan országban, mint a miénk, végképp egy szellemileg visszamaradott, aljas indokból cselekvő lény képes ilyesmire.
De mondom, nem akarom én ezt naponta elismételni, inkább egy-egy újabb tünetre hívom fel a figyelmüket, ha netán azt hinnék, nem romlik a beteg állapota. Íme a legújabb:

"...itt nem járulunk hozzá, hogy a kulturális örökségünk egyik pillanatról a másikra eltűnjön, itt nem fognak létrejönni párhuzamos társadalmak" .


Mi volna a mi kulturális örökségünk, ami egyik pillanatról a másikra eltűnhet? Egy szotyolaköpködő mit tart kulturális örökségnek? Hogy megjöttek a fehérvári huszárok? Vagy a hálószobadísznek épített rémületes csúti stadiont? A kolbásztöltést és pálinkafőzést? Egyéb kulturális megnyilvánulásáról nem tudok. Ezek tűnnének el egyik pillanatról a másikra? Nincs az a népvándorlás, ami ezt a förtelmet ki tudná pusztítani az árvalányhajas nagy magyar hétköznapokból.
A többi? Mi van még? A lágersmasszer éppen most próbálja földbe döngölni az egyetlen megmaradt zenekart, amiről tudhatja a világ, hogy Magyarország még létezik. Az irodalmunk (tényleg a miénk, hiába a világirodalom csúcsa például Vörösmarty, hiába a bokájáig föl nem érőket tanítják szerte a földkerekségen, ki tud rajtunk kívül róla?) senkit nem érdekel, nem hallottam, hogy szír menekült hordák szövetkeznének Karinthy és Ottlik életművének elpusztítására.
Ugyan, hagyjuk ezt.
A mondat második felével csak az a bajom, hogy nem tudom, mi az. Nene! Ne tessék próbálni megmagyarázni, mit is akart mondani! Az is felháborító, de nem erről van szó. Hanem arról, hogy ha azt akarja mondani, én (nem mi, ő, akkor is beszéljen a maga nevében, ha sokan értenek vele egyet) gyűlölöm az idegeneket, ide nem fognak betelepülni. Ne párhuzamos társadalmazzon, nem azért, mert ez a kifejezés értelmezhetetlen, hanem mert undorító a gyávaság, ami az ilyen szófordulatokat szüli.
Ugyanilyen kacifántos szószörnyetegekkel zsidózik, ugyanígy fejezi ki titkos vágyát a cigányok eltüntetésére.
Ceterum censeo, soha ehhez foghatóan tehetségtelen, buta és kártékony alak nem viselt még olyan magas méltóságot, mint ez a hízott jobbszélső.