Keresés ebben a blogban

2016. április 5., kedd

Csillogás

"Helmut Kohl a találkozóval azt kockáztatja, hogy szertefoszlik a róla mint tiszteletre méltó idős államférfiról kialakult kép. Felmerül a kérdés, vajon nem ismerte fel, hogy csak díszletként szolgál Orbánnak ahhoz, hogy "lemossa riválisát, Merkelt?" - kérdezte."
Siebenhaar nevű német újságíró, aki ezt kérdezte a Handelsblatt című gazdasági újságban. Az ember azt hinné, hogy egy ilyen újságba legalább közepes képességűek írnak. Az első mondat még rendben is van, legföljebb annyit módosítanék rajta, hogy a szertefoszlás már múltidejű: ahogy a hír megjelent, Kohl maradék reputációja eltűnt.
De hogy a magyar szotyolás riválisa volna Merkelnek... Különösen hogy lemosná... Na ne tessék! "...olyan nagy "csillogást" pedig nemigen biztosíthat neki senki, mint Helmut Kohl." Mármint a magyar hordógyomrú futballistának. Ez éppen lehetséges. Hogy Kohlnak vannak olyan kapcsolatai a biztosító társaságoknál, amikkel el tudja érni, hogy egy csillogást biztosítsanak. De hogy Kohl társasága segítene valakinek bármiféle presztízs elérésében. Szegény öreg Vico Torriani jut eszembe, aki sosem volt egy világsztár, de a hazájában, Svájcban kétségkívül ismerték - egy időben. Aztán amikor már ott sem, akkor eljött Magyarországra, majdnem megtöltötte a Kisstadiont. Egy kiöregedett étterem tulajdonos, aki a saját vendéglőjében olykor még dalra fakadt.
Szegény öreg Kohl. Nem tudom, szokott-e énekelni. 86 évesen még lehet, 86 éves korára általában senki sem hülyül el, aki korábban ne lett volna... na hogy is mondjam. De hogy egy vele való találkozás után valaki csillogó legyen...