Keresés ebben a blogban

2014. május 30., péntek

Egy kártékony alakra

„Egykori évfolyamtársa nyílt levélben válaszolt Kulka Jánosnak, aki korábban Kerényi Imre ’buzilobbizós’ kijelentése kapcsán fejtette ki véleményét. Bognár Zsolt megvédi Kerényi álláspontját.”

Az első kérdés az lehetne, miért „válaszol” nyílt levélben az egykori évfolyamtárs, válaszolni az szokott, akit kérdeztek, de hát ezt a tudósítás szerkesztője írta, a magyar sajtó jelesnél jelesebb képviselőitől már régen nem várható el, hogy legalább szabatosan fogalmazzanak.

Nyomban ezután felmerülhetne a kérdés, hogy ki a fene kérdezte az egykori évfolyamtársat, és a kérdés valamelyest még jogos is lehetne, a sokévszázados közmegegyezés szerint az újságíróé az a foglalkozás, ami magától értetődően alapul a neki föltett kérdéseken: a fogyasztó a standnál kifizetett pénzével igazolja, hogy választ vár. Mindenki más csak kotyog, és az most mindegy, értelmes és hasznos dolgokat ír vagy marhaságokat.

De voltaképpen egyetlen adekvát kérdés van, ami minden árnyalás nélkül fölteendő: ki az a Bognár Zsolt?

Még valami. Napok óta többször ülök a gép elé, hogy leírjak néhány mondatot erről az egykori évfolyamtárs által megvédett figuráról. Hogy szóljon már neki valaki, a látens homoszexualitás bizonyára nagy teher. Ha valaki bűnnek tekinti, még nehezebben viseli, hogy igazából mindig is a saját neméhez vonzódott, meg ilyesmiket akartam volna mondani, hogy fogja már be valaki a száját, ne a nyilvánosság előtt küzdjön a saját, önmaga által ferdének minősített hajlamaival.

Nem írtam le, mert én mindig úgy voltam vele, hogy a szépről szívesebben beszélek, mint a gusztustalanról.

De most áthívott a feleségem a saját gépe elé, ő fészbukozik, mutatott egy írást. Rácz Károly (Terry Black) tette közzé.

Ez az írás önmagában nem bizonyíték, önmagában nem fogadná el egyetlen bíróság sem.

De ha ezek a tényként közölt események egy olyan alakról szólnak, akinek a dörgölődzései, köpönyegforgatásai és egyéb, hajlékony jellemre utaló megnyilvánulásai a nagyközönség előtt zajlottak, akkor minden bíróság mérlegelne, és nagy valószínűséggel úgy döntene, hogy Rácz Károly állításait valóságosnak kell elfogadnia.


Nem finom dolgok ezek. Persze mitől volnának azok? Miféléket fogadhat szolgálatába egy hajlékony jellemű köpönyegforgató?