Keresés ebben a blogban

2013. október 4., péntek

Civilizációs szint

A fene tudja, miért, különféle médiatermékek megemlékeztek egy Bokassa nevű, érdekes alak születésének 85. évfordulójáról. Igaz, Hitlerhez, Sztálinhoz képest nem volt egy formátum, de megemlékezni róla… hát nem tudom.

Különben nem véletlenül találtam rá az alanti cikkre, Bokassát célzatosan kerestem, mostanában mind többször jut eszembe. Íme egy rész a cikkből:

„…A következő években kiszámíthatatlan kül- és belpolitikai húzásaival tűnt ki, miközben egyre erősítette elnöki hatalmát. Bevezette az egypártrendszert, egy 1969-es elvetélt puccskísérlet után hatályon kívül helyezte az alkotmányt és rendeleti úton kezdett kormányozni. 1972-ben örökös elnöknek, két évvel később a köztársaság marsalljának nyilvánította magát. Szoros kapcsolatot épített ki Moammer el-Kadhafi líbiai vezetővel, a tőle kapott (anyagi) támogatás reményében áttért az iszlám hitre és felvette a Salah Eddine Ahmed Bokassa nevet. Bokassa 1976 végén feloszlatta a kormányt, majd a köztársaságot monarchiává nyilvánította. Példaképét, Napóleont utánozva birodalmi alkotmányt léptetett életbe, visszatért a katolikus hitre, majd 1977. december 4-én I. Bokassa néven a "Közép-afrikai Birodalom" császárává koronázta magát. A fényűző beiktatási ünnepély - amelyen a meghívások ellenére egyetlen külföldi vezető sem jelent meg - végképp kiseperte az amúgy is elszegényedett, kifosztott ország kincstárát - egyedül a korona ötmillió dollárba került, a teljes ceremónia pedig az exportbevételek negyedét vitte el.”


Ismerősek az egymást követő húzások valahonnan?

Arról nem találtam adatot, épített-e vasutat a házához, futballstadion színezte-e a kilátást a birodalom közepéből, de ezek csak részletkérdések. A közös civilizációs szint az érdekes, a gátlástalanság és egyéb jellemtorzulatok.

A koronázásra kicsit talán még várni kell.

Rákosi Mátyás? Ugyan kérem. Az mégis csak egy európai kultúrember volt.