Keresés ebben a blogban

2013. szeptember 21., szombat

Traktor

Jók a képek a traktorról. Rajta az ifjú házaspárral. Leleményes. Hogy a rendszám is stimmel meg egyéb részletek, hogy ez volt az a traktor, amelyik szállította a lopott fát vagy mit csinált.

 
Újabb bizonyítékokat szerezni egy tolvaj bandáról szép teljesítmény, hogy már megint loptak. Csak hát tudjuk. Lopnak. Nyíltan, nagy tételben, büntetlenül. Lassan megszokjuk. Abban a társadalmi státuszban (vagy mi a fenének nevezzem) mindenki lop a Lajtától keletre. Nem is érdekes már.

 
Az viszont említésre méltó, ki és miért érezte helyénvalónak, stílusosnak, hogy az ifjú párt éppen egy traktoron örökítsék meg. És ha már valaki úgy vélte, a megfelelő hely egy esküvői fényképre a traktor hágcsója, miért nem szólt valaki, hogy talán nem kellene. Megint egyszer hangsúlyozni, hogy falusi az ország első embere.

 
Valószínűleg azért nem szólt senki, mert mindenki rendben lévőnek találta az önként adódó következtetést: egy traktor hágcsóján jórészt falusiak fényképezkednek. Ha netán volt a vendégek között valaki (nem hiszem), aki nem érezte magát elégedettnek ezzel a felkínált képzettársítással, aki úgy vélte, egy ilyen mértékig falusi mentalitású ember kedves és rokonszenves lehet a maga helyén, mondjuk például téeszelnöknek vagy állattenyésztőnek, esetleg pálinkafőző mesternek, napraforgó földek értő tulajdonosának, aki szabadidejében a komákkal focizik a libalegelőn, de egy európai ország elsőnek nevezett tisztségviselőjétől valamelyest ettől eltérő mentalitást szeretne látni, mondom, ha netán volt ilyen, az egészen bizonyosan nem mert szólni. Olyasvalaki, aki még szólni is mert volna, nem lehetett ott, minthogy csak olyanok lehettek ott, akik legalább egyszer már voltak ott, amikor azt a nagy eseményt rendezték, egyenesen átvéve a Keresztapa című filmből, amikor be kellett menni egy lesötétített szobába kézcsókra. Oda meg kizárt, hogy elmehetett volna, aki szólni mer. Oda olyanok mentek, akik a futballstadiont egészségügyi intézménynek nevezik. Tényleg, erről jut eszembe, megvan az illető? Nem terelték be véletlenül a marhaistállóba? Szerintem jó volna gyorsan utánanézni, mert a butaságnak ez a mélysége már fertőz, a teheneknek elapadhat a teje. Az Országházban jó helyen van, ott az ilyesmi nem tűnik fel.

 
Úgy gondoltam, még egyszer, utoljára szólok. Hogy nem kellene túlhangsúlyozni ezt a falusi dolgot. Mondtam már többször is (Az udvarról, A faluról), szeretem a falut és a falusiakat, értem és kifejezetten kedvelem a falusi észjárást, rokonszenvesnek tartom a természetes egyszerűséget, de ezeket legközelebb akkor, ha szabad kérnem, amikor majd mindenki az őt megillető helyen tartózkodik.

 
Tudom, akkor már senkit sem fog érdekelni, mert akkor nem lesz kirívó a traktor hágcsóján lefényképezett ifjú pár.

 
Ígérem, én azt is megírom. Akkor elismerőleg.