Keresés ebben a blogban

2021. október 16., szombat

Kutatás 2.

Namégegyszer. Csak mert fölrobbanok a tehetetlen dühtől, amit a különféle, magukat értelmiséginek képzelő emberek baromi ostobasága okoz. Ezek közül az egyik már nem is dühöt gerjeszt bennem, csak bágyadt, lemondó legyintést: az MSZP beállt egy jobboldali mélykeresztény mögé. Annak a pártnak már 2006. körül el kellett volna múlnia, elenyészni, mint kondenzcsíknak a levegőégben, valamiért még mindig itt vannak, nem értem, miért. Az a néhány (egy kezemen meg tudom számlálni őket) lényegében legalább másfél évtizede érdemtelenül szenvedő tag majdcsak ellesz valahogy, de egy baloldali párt, ami egy nyilvánosan többször szélsőjobboldali nézeteket terjesztő alakot tüntet ki förtelmes figyelmével, tényleg elzárandó a nyilvánosság elől, egyszerűen nem szalonképes.

Az internet különféle fórumain hangoskodóktól leszek rosszul, a hajdani eszdéeszesektől és kapcsolt részeiktől, akik fensőbbségesen bizonygatják, mennyire remek választás ez a Márki-Zay Péter nevű. Nem könnyű megérteni a fölényes kioktatások közös nevezőjét, de talán nagyjából sikerült kiszűrnöm: ő az, aki le tudja váltani a jelenlegi kormányt. Hivatkozási alap: a kutatások.

Aha. Be tetszett szopni az ezerszer hangoztatott szöveget, ad honorem Göbbels, Finkelstein, Cummings. Maga a kisvárosi polgármester terjeszti, hogy a kutatások is őt igazolják meg a tapasztalat, hogy ugyanis ő már bizonyított.

Piszkosul utálok valamit sokszor elmondani, ami egy hatodik általánosba járó számára egyszer is érthető, de ugorjunk neki mégegyszer.

A közvélemény kutatók megkérdezték az embereket, és ők azt mondták, hogy a jelenlegi miniszterelnököt Márki-Zay Péter tudja leváltani. Ez jött ki a „kutatásból”. Idézet a néhány nappal ezelőtti jegyzetből: „…válasszuk ki a hölgyfodrászt. Ki alkalmas a jelen kormány leváltására? Azt mondja erre a hölgyfodrász, hogy Márki-Zay Péter. Jó. Honnan tudja? Ezt már csak én kérdezem, a közvélemény kutató nem, mert ő nem tesz föl olyan kérdéseket, amivel lejáratja önmagát is meg az alanyt is. Úgyhogy hagyjuk most fenn ezt a kérdést: honnan tudja. És az akadémikus? Meg a többiek honnan tudják? Miért érdekelne engem bármelyikük válasza…

Volt az apai nagyapámnak egy fiókja, abban tartott mindenféle vacakot, azaz számára értékes holmit, szerszámokat, kulcsokat ilyesmit. Ha olykor szükségem volt egy csavarhúzóra mondjuk, akkor abban a fiókban kutattam, olykor ki is kellett rámolnom az egészet, mire megtaláltam azt a csavarhúzót. Namármost ezek a közvélemény „kutatások” engem leginkább arra a fiókra emlékeztetnek. Ezt ugyanis pontosabb, a lényeget kifejező szóhasználattal kotorászásnak nevezik. Mégegyszer. A „teljes felnőtt népesség körében” megkérdezik, hogy jövő tavasszal kinek van nagyobb esélye leváltani a jelenlegi kormányt. És akkor a teljes felnőtt azt mondja, hogy Márki-Zay. Ez a "teljes felnőtt lakosság" különben általában 1000 embert jelent.

Felkentjei a közvélemény kutatásnak! Hadd ajánljam a kávézaccot. Vagy az üveggömböt. Vagy a tarot című kártyát. Tessék szíves lenni legalább az értelmező szótárak valamelyikét kézbe venni. Amire hivatkozik a maguk hataloméhes alanya, az nem a Higgs bozon vagy az mRNS-alapú oltóanyag mint kutatási eredmény, hanem egy olyan jövendölés, amihez képest a halottidézés maga a matematikai bizonyosság. Ezzel a „kutatási eredménnyel” házal, és a magasan kvalifikált értelmiség ezt úgy eszi meg, hogy még a száját is nyalogatja.

Ezen kívül van még a tapasztalat meg az, hogy nevezett polgármester már bizonyított. Komolyan én szégyellem magam, hogy ilyenekkel kell foglalkoznunk, de ha ennyire képtelennek tetszik lenni alapkérdések tisztázására, akkor meg kell tennem.

Márki-Zay Péter nem New York polgármestere, hanem egy dél-alföldi kisvárosé. Ahol 43 000 ember él. Sietek tisztázni, én most pusztán adatokat közlök, valamint az azokból eredő következményeket, azaz senkit nem minősítek, bár régen jártam Vásárhelyen, nagyon kedvelem azt a települést, már csak elfogultságból is, Szabó Éva hajdani rádiós kollégám vásárhelyi volt, a családomon kívül őt szerettem legjobban, hozzá foghatóan nagyszerű embert nem ismertem, úgy halt meg az országúton, hogy éppen hazafelé tartott Hódmezővásárhelyre. Tehát senkit nem bántok.

Hódmezővásárhely egy kevés híján akkora területen szétterpeszkedő település, mint Budapest, azaz egy hatalmas falu. Ahol az emeletes, zártbeépítésű utcák számáról nincs ugyan adat, de emlékeim szerint ez elhanyagolható, a lakosok számának és a területnek a hányadosából is ez következik. A „tömegközlekedés” is akkor volna értelmezhető, ha a teljes település összes lakosa folyton úton volna buszon, villamoson, trolin. Különben kötöttpályás közlekedés nincs Vásárhelyen, a szegedi villamos nem a városi forgalom része. A majdnem százszor kisebb VIII. kerület lakossága kétszer nagyobb, mint Vásárhelyé, a beépítettségéről, közlekedéséről inkább ne közöljünk összehasonlító adatokat. Ezen a településen van Márki-Zay Péternek „tapasztalata”, itt „bizonyította” ő a rátermettségét a vezetésre, a nagy társadalmi integrációra való képességre.

Tessék mondani, ezeket a kérdéseket miért nem teszi fel senki, amikor ez az ember bőségeseket öblöget a saját maga nagyszerűségéről. Mely öblögetések jogosságát tényleg egy metropolisz polgármesterégével lehetne alátámasztani. És nem három év után, amióta ő a "város vezetője".

Egy provinciális polgármester uralja a közbeszédet, akkorákat tódít, hogy Háry és Münchhausen elbujdosni kényszerült, és az értelmiségnek egy nagy része ennek folyományaként lihegve szavaz erre az ájtatos keresztény népnemzetire. Aki lenézi a nőket, a négereket, a cigányokat, a melegeket, nem tudja elképzelni a határon túli magyarok szavazati jogának visszavonását (egy rendelet mindössze), imádja a fidesz családtámogatási rendszerét, és valójában nincs is semmi baja ezzel a párttal. Akit támogatnak a kutatási eredmények, a tapasztalat és aki már bizonyított.

Ezekhez képest az egész előválasztásból egyetlen olyan adatunk van, ami egzakt eredménynek tekinthető, amit nem a kávézacckotrók löktek elénk, hanem valódi dokumentumok támasztják alá: Dobrev Klára 106 (százhat) körzetből 85-ben (nyolcvanötben) nyert. Azaz rá szavaztak a legtöbben. Mely szavazat megszerzését megelőzően egyetlen olyan kérdést sem tettek föl, ami a szavazók jóstehetségét tette volna próbára. Csak azt kérdezték, kit választanak.

Tessék mondani, mi a rossznyavalyát tetszik kérdezősködni, miért tetszik istentelen hülyeségekkel összezavarni az embereket?

Már válaszoltak az összes fontos kérdésre azzal, hogy Dobrev Klára neve mellé tették az ikszet.

P.S.: Még valami. Én itt nem a véleményemet közöltem, hanem tényeket, adatokat, amik még különösebb értelmezésre sem szorulnak. Azaz nem írtam le, hogy „szerintem” meg hogy „lehet, tévedek”, ezt majd akkor, ha valaki jövendölésre akarna késztetni.