Keresés ebben a blogban

2017. május 5., péntek

Az oktatásról

Láttam egy összeállítást Ezek szavaztak az ön jövőjére címmel. Tényleg szörnyű. Primitív, nyilván totálisan analfabéta alakok - de mint tudják, sosem tartottam használható berendezkedésnek a demokráciát.


Aztán láttam egy másik összeállítást, amiben a CEU-val kapcsolatos dolgokról van szó, véleményt nyilvánít a kormányszóvivő.
Nem volna indokolatlan föltenni a kérdést, melyik rosszabb, melyik veszélyesebb az ön jövőjére nézvést, még ha volna is némi demagóg stichje egy ilyen témának. A válasz is könnyen valószínűsíthető: ez a piszkos, ápolatlan, gondosan borotválatlan, rosszarcú pofa az öltönyében sokkal kártékonyabb, dehát azt hiszem, nem ez a kérdés.
Hanem hogy van-e összefüggés az analfabéták "választása" és a kormányszóvivő személye között. Nem az olyan felszínre kerülésekről beszélek, mint amilyen például a debreceni polgármester vagy az adóhivatali főkorifeus, ezekben az esetekben nem volna nehéz kimutatni a közvetlen kapcsolatot, ezeknek a tisztviselőknek a szellemi színvonala nagyjából ott van, ahol az említett összeállítás alanyaié, ezek közvetlen megválasztása (similis simili gaudet) természetesen adódó.
A kérdés az, hogyan kerülhetnek magas fizetésű állami állásokba a jellemtelen, minden erkölcsi tartás híján gátlástalanul megnyilvánuló kétlábúak? Közvetlen-e a kapcsolat az iskolázatlan, nyomorban élő ember választása és a gerinctelenség megállíthatatlan nyomulása között? Ha ezt a minden nap másnapos szakállal a közönség elé álló, hajléktalannak is túl koszos kormányszóvivőt összeeresztenék a nép szomorú legaljával, azok valószínűleg undorral fordulnának el tőle.
Akkor? Mire megyünk az oktatás fejlesztésével, ha a CEU-n ilyen ócska lények kaphatnak amerikai diplomát?
A kérdésekre sokféle válasz lehetséges. Talán több helyes válasz is van. 
Nem ismerem az igazán célravezetőt. De az a gyanúm, először annak a lehetőségét kellene megszüntetni, hogy állati sorban tartott emberek tengődjenek ebben az országban. Azért lehet tenni.
Az ilyen kormányszóvivővel akkor majd csak elbánunk valahogy.