Keresés ebben a blogban

2016. november 14., hétfő

Mit kell tudni?

Mindent az olvasókért.
Utána néztem, ki lehet amerikai elnök, és ha már erre vettem a fáradságot, azt is megnéztem, ki lehet magyar miniszterelnök.
Az amerikai elnököt választani kell. Ha megválasztják, akkor elnök lesz. Egyetlen feltétele, hogy az Egyesült Államokban kellett születnie - vagyis a megkötés a legkevésbé fontos tulajdonságot emeli ki, azért ugyanis senki nem tesz semmit, hogy valahol megszülessék. A világ legnagyobb hatalmú embere eszerint bárki lehet (ja, még el kell múlnia 35 évesnek), csak az számít, hol jött a világra. Lehet bármilyen büdös bunkó (mint az most látható élőben), ha megválasztják, ő dönti el, megnyomja-e az atomtáska piros gombját. Követelmény nincs.
Magyar miniszterelnök meg végképp bárki lehet (amint az évek óta látható élőben). Követelmény egyáltalán nincs. Bár... Hovatovább azért az hátránynak fog számítani, ha valaki el tudta végezni az általános iskolát. A butaság, a faragatlanság, a tudatlanság, a beteges hatalomvágy, a köztörvényes bűnök elkövetésére való hajlam, a gerinctelenség, a rossz ízlés, a pökhendiség már most is szinte behozhatatlan előnynek számít (amint az évek óta látható élőben).
Ha ismernek valakit, aki minden értelmes emberi tevékenységre alkalmatlan, de eléggé gátlástalan és szünet nélkül hazudik, mondják neki, hogy induljon el a miniszterelnöki posztért. Ne tessék azt hinni, hogy viccelek. Halálosan komolyan mondom: politikusnak lenni végtelenül egyszerű. Semmi nem kell hozzá. Csak az, hogy megválasszák.
A nép meg - legalábbis Amerikában és Magyarországon - tökéletes biztonsággal képes szelektálni. A legócskább emberek között is megtalálja a legeslegócskábbat.