Keresés ebben a blogban

2016. április 12., kedd

Két megjegyzés

Azóta várok, hogy a kormánynak nevezett erőszakszervezet először közölte diadallal, nőtt a kiskereskedelmi forgalom a vasárnapi boltbezárás óta. Azt várom, hogy legalább egy gazdasági újságíró megszólaljon: a kiskereskedelmi forgalomnak az a dolga, hogy nőjön, azt kérjük modellezni, mennyivel nőtt volna, ha az üzletek nincsenek zárva vasárnap.

Hatgitay András a nem tudom, hányadik, aki azt mondta, nem lehet egy embert kétszer büntetni. Jelentem, ez nem is történt meg. Nem hallottam ugyanis, hogy a bíróság új perben új ítéletet hozott volna. Ha ez megtörténik, az a "kétszer büntetés". Mint a korabeli jegyzőkönyvekből kiderült, az ominózus (kellemetlenül emlékezetes), érthetetlenül enyhe ítélet az úszó negyedik (vagy ötödik) erőszakos cselekedete után született. Ugyancsak érthetetlenül nem halmazatiként, azaz a megelőző esetek a mai napig büntetlenek maradtak.
Ami most történik, nem büntetés. És legfőképpen (sajnálatos módon) nem bűnhődés.

Mielőtt elfelejtem: kevés olyan bűn van, ami szerintem nem évülhet el, még gyilkosságot is el lehet követni hirtelen felindulásból vagy jogos önvédelemből.
Egy nőt megerőszakolni jogos önvédelemből - nehéz elképzelni. Hirtelen felindulásból? Az súlyosbító körülmény!