Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 25., hétfő

Kurucok és honvédek

A napokban több eszmefuttatás szól arról, hogy a magyarok azt jobban szeretik, ha hazudnak nekik, ha a hazugságba belehalnak is, mintha az igazságot hallanák, ami fájdalmas ugyan egy ideig, de aztán elmúlik, és minden rendben lesz.
Egy Sebastian Franck nevű, Bavariában, azaz a mai Bajor Szabadállamban 1499-ben született  német (úgynevezett) szabadgondolkodó írta le a mondatot: mundus vult decipi, ergo decipiatur, azaz a világ azt akarja, hogy becsapják, úgyhogy be is csapják.
Nem magyar szokás. A kollektív butaságnak és a dühítő öncsalásnak az a mértéke, ami erre és csakis erre a népre jellemző kisebb mértékben 1711., nagyban és ijesztően elterjedve 1849. óta, az persze valóban kirí a nemzetközi átlagból, de a mundus vult decipi mindig érvényes megállapítás volt és az ma is. Hogy csak egyetlen példát mondjak, a világnak az atlanti térségbeli része kis híján kétezer éve hagyja magát becsapni a kereszténység ájtatos szövegével. Nem kis részben azért, mert a kereszténység felsőbbrendűnek képzeli magát, ezért a büdös bunkó "keresztény" is azt képzeli, ő többet ér, mint egy nem keresztény. Teszi ezt azzal az aljas feltételezéssel, hogy Jézusnak ehhez lehet bármi köze. Azzal senki sem foglalkozik, hogy amit a papok ígérnek, az a legaljasabb szemfényvesztés, mert bizonyosan nem kérhető számon.
Van még sok ehhez hasonló, de a győztes kuruc és a szabadságszerető, valamint legalább annyira győztes 48-as honvéd romantikájához hasonlóan hazug és kártékony önámítás sehol nincs az atlanti térségben.
Volt egy riport tegnap Sváby András műsorában, szóba került a "nemzeti" szó szétterjedése ennek a nyomorult gazembernek az uralkodása alatt. Az én nemzedékemnek még kell emlékeznie a Ruházati Bolt Nemzeti Vállalatra, egyáltalán a bármilyen boltok, gyárak neve után álló "nv"-re. Rákosi korában minden nemzeti vállalat volt, része az általános nemzeti büszkeségnek. Minden autoriter barom a nacionalizmussal operál, az majdnem olyan szent és sérthetetlen a primitív nép számára, mint a mennyország ígérete.
Tessék csak alaposabban megfigyelni, a gönci hordó formájú, gyűrött falusi futballista is arra játszik. A kuruc magyarra és a 48-as honvéd magyarra. Ebből kirángatni hihetetlenül ostoba és tanulatlan hazánkfiait csak akkor lehetne, ha az iskolában egyszer végre a valóságnak megfelelő történelmi ismereteket közölnék vele. Például Rákócziról és Kossuthról, a két legendás nagy magyar hősről, akik "átadták a hatalmat", az egyik Károlyi Sándornak, a másik Görgey Artúrnak, majd menekülőre vették a figurát - soha senkinek semmilyen módon nem kellett elszámolniuk a tetteikkel. A magyar történelem két legnagyobb alakja. És így tovább.
A hazudozás 170 éve változatlan, az elemi iskola első osztályában kezdődik.
A hízott falusi futballistához hasonló nyomorult férgeknek csak erre a hazugságáradatra kell ráfeküdniük és vitetni magukat. A többi jön magától, csak az arcátlanság mértéke változó.
Mundus vult decipi, ergo decipiatur.