Keresés ebben a blogban

2017. június 28., szerda

Kompenzálják a lépéseket



"– Nem mondhatom vissza ezt a tevékenységet, hisz két évvel ezelőtt vállaltam el, hogy miniszterelnöki megbízottja leszek a témának, az MKFE képviselőjeként. Már akkor látszódtak azok a súlyos protekcionista intézkedések, amelyeket a nyugat-európai országok a kelet-európaiakkal szemben érvényesítenek. Ekkor az volt a feladatom, hogy kidolgozzunk egy intézkedéscsomagot, amellyel ezeket a lépéseket kompenzáljuk. A feladat nagy részét megoldottuk, de közben újak jöttek: akkor még csak a németek vezették be a fuvarozóinkra is vonatkozó minimálbér-rendeletet, januártól már az osztrákok is. Ráadásul a németek a közelmúltban azt is bejelentették, hogy egy bizonyos idő után a gépjármű vezetőknek szállodában kell eltölteniük a pihenőidejüket. Tehát újabb problémák generálódtak, amelyekre keressük a megoldást."

Ez itt egy Waberer nevű gazdagembernek a szövege. Tanulságos, gondoltam, ideteszem. Hogy értsék, egyebek között miért tart ott ez az ország, hogy már csak az orrán tud levegőt venni, onnan lefelé a többi a mocsárban. Miniszterelnöki megbízott a drágám, s mint ilyen kidolgoz egy kompenzációs intézkedéscsomagot. A nyugati országok súlyos protekcionista intézkedéseivel szemben.
Lefordítom magyarra, jó? A kelet-európai kamionsofőrök a nyugatiak fizetésének a töredékéért dolgoznak, éjszaka is hajszolják őket, legjobb esetben néhány órát alhatnak valamely parkolóban a kamion vezetőfülkéjében. Így nemcsak a saját egészségüket veszélyeztetik, hanem állandó fenyegetést is jelentenek a náluk lényegesen jobb körülmények között élő nyugat-európai fuvarozókra. Amit ez a miniszterelnöki tanácsadó tesz évtizedek óta, arról nemcsak a marxizmus közgazdaságtanában olvasható a kizsákmányolás szó, ennek a vérszívó, duzzadt piócának a baromi vagyona emberek tönkretételéből származik. Jó, persze, tudom, ez majdnem minden gazdagemberről állítható, meg azt is tudom, hogy ilyenkor jön a szemforgató, ájtatos duma arról, mennyi mindenkinek ad munkát ez a simabeszédű parazita. Amire mindössze azt bírom mondani, hogy azok is sok embernek adnak munkát, akik bevezették a "protekcionista intézkedéseket", azaz akik megpróbálják kicsikarni a középkori feudális nagyurakból a humánumhoz közelítő tetteket.
Persze hiába. A miniszterelnöki megbízott keresi a megoldást. Pedig nem szükséges keresgélni, ott van leírva: egy bizonyos idő után a gépjármű vezetőknek szállodában kell eltölteniük a pihenőidejüket. Vagy ez nem jó megoldás? Bizonyára nem, mert ez pénzbe kerül, és általa emberszámba vétetnének a sofőrök. Úgyhogy a gazdagember keresi a megoldást. Azaz próbál kibújni a "protekcionista intézkedések" szorításából. Én csak azon ámulok, hogyan lehet valaki ennyire arcátlan. Vajon tényleg azt hiszi, hogy senki nem érti ennek az egész taknyos csúszkálásnak a lényegét? A meggazdagodásnak itt Magyarországon nemcsak az aljasság az alapfeltétele, a bődült butaság is hozzátartozik?
Ráadásul szállodában. A pihenőidejüket. A senkiházi rabszolgáknak. Hát ilyet! Brüsszel! De majd mi megállítjuk! Erős ország vagyunk és európai.
Tátott szájjal, feszülő nyakizmokkal próbálok ordítani, de már nem jön ki hang a torkomon. Nem tudom, van-e rosszabb a tehetetlenségnél.