Keresés ebben a blogban

2017. május 14., vasárnap

SzentekEgyházunk új szentjei: Ferenc és Jácinta, a fatimai látnokgyermekek

2017. május 13. szombat 21:02

Ferenc pápa a mai napon, május 13-án, az első fatimai jelenés 100. évfordulóján Fatimában szentté avatta a két látnokot, Ferencet és Jácintát.

Ferenc (Francisco Marto) 1908. június 11-én, Jácinta (Jacinta Marto) 1910. március 11-én született. A legkisebbek voltak szüleik, Manuel és Olimpia Marto hét gyermeke közül. Unokatestvérükkel, Lúciával (Lúcia Santos) a család nyáját őrizték a Fatimához közeli völgyben, Cova da Iriában, amikor 1917-ben májustól októberig hat alkalommal megjelent nekik a Szűzanya.

A tegnapi hír: Ferenc pápa szentté avatta a két gyereket. Ez itt a hír háttere, a katolikus hírportálon jelent meg. Van tovább is. Részletes leírás arról, hogyan áldoztatta meg egy angyal véres ostyával a két gyereket, aztán a szűzanya megjelenése. Aztán hogy a két gyerek meghalt. Az egyiknek kelések voltak a testén, de virágillatot árasztott.
Mindez a 20. század elején. Nem a 10., a 20. század. Dehát jó, tudjuk, nincs nagy különbség. Az igazán borzasztó az, hogy a katolikus egyház elsőszámú tisztségviselője, a tévedhetetlen pápa 2017-ben szentté avatja a két gyereket. Ceremónia, hókuszpókusz miegymás.
Ha netán voltak valakinek illúziói a vallásról, azon belül is a katolikus vallásról, ha a gondolkodásra hajlamos katolikusnak sikerült is elhessentenie a "hitével" kapcsolatban felmerülő képeket a primitív népek mágiájáról, a totemisztikus szertartásokról, az animizmusról, annak most kínos percei lehetnek.
Dehát hülyeségeket beszélek, mitől volnának kínos percei? A "hívő" éppen azért mentes a gondolatoktól, mert eszébe sem jut kérdéseket föltenni.
Például hogy egy ember (tényleg, a pápa embernek minősül vagy kimaradtam valamiből?) egyszóval hogy egy ember hogyan jut el a szentté avatás jogáig? Ez együtt jár a hivatallal? Papírja van róla, hogy neki joga van szentté avatni? Hol szerezte? Én nem tudok valahol levizsgázni szentté avatásból? Pedig érdekelne a dolog. Mit kell tudnom ahhoz, hogy szentté avassak valakit? Például azt, hogy az a valaki mit tudott, amitől én szentté avathatom? Ha például ezt tudnám, akkor pályázhatnék arra is, hogy majd szentté avassanak? Mert az is érdekelne. Megjelent nekem a szűzanya, mondjuk. Nekem nem is hatszor, hanem hétszer. Az elég?
De van egy ennél egyszerűbb kérdésem is. Milyen agyberendezés kell ahhoz, hogy valaki hithű katolikus legyen? 2017-ben, a két szerencsétlen kisgyerek szentté avatásának napján.