Keresés ebben a blogban

2017. március 12., vasárnap

Egy barbárról

"Harminc évvel halála után Andy Warhol még mindig a legbefolyásosabb és legkarizmatikusabb 20. századi művészek egyike. Kiállításai tömegeket vonzanak, ugyanakkor a mai napig folyik a vita arról, hogy valóban nagy művész volt-e, vagy csupán egy zseniális blöffölő, aki ráérzett a fogyasztói társadalom és a sznobok lelkivilágára."

karizma - természetfeletti adomány v. képesség
zseni, zseniális - lángész, kivételes tehetség
blöff - elhitetése annak, aminek semmi alapja nincs

"Warhol (1928 – 1987) mindenképpen újító volt abban a tekintetben, hogy demisztifikálta a művészetet, mint nehéz hivatást, amely sok képzési és tökéletesítési évet igényel."

misztifikál - szándékosan megtéveszt, a dolgokat elködösíti (azaz aki demisztifikál, az lerántja a leplet azokról, akik évezredek óta hirdetik, hogy a művészet "nehéz hivatás, amely sok képzést és tökéletesítési évet igényel".

Az Andy Warhol nevű sarlatán kártevőről megemlékező nemtudomki dicsőítő éneket akart közölni.
Ehelyett leírt néhány mondatot, amivel - gondolom szándéka ellenére - tökéletes jellemzést adott erről a pusztító hólyagról. 
A legelvakultabb hódolók sem gondolják, hogy A.W. természetfeletti képességeket mutatott volna valaha valamiben.
Egy blöffölő (azaz egy csaló) éppúgy nem lehet zseniális, ahogyan egy tömeggyilkos sem.
Az elismerő mondatban benne van a rosszindulat, a tehetségtelenség szülte irigységből fakadó ostobaság leírása: kevés bűnöző ártott annyit az emberi kultúrának, mint ez a szélhámos, a huszadik századi újbarbárságnak az egyik legádázabb terjesztője.
Persze, hogy tömegeket vonz.