Keresés ebben a blogban

2016. március 25., péntek

A múlt időről

A minap belenéztem egy híradónak szánt műsortípusba, talán észrevették, ezeket a különböző ideig tartó képsorokat már tartalomnak kell mondani. A rádiók, televíziók sőt az újságok is tartalmat közvetítenek.
Dicséretes egyszerűség a lényeg meghatározásában. A közönség elé vitt holminak valóban elég kevés köze van a höz, valóban az ember cselekvésének, alkotó tevékenységének eredményeként létrejött termék, azaz a valami más, mint amiket korunkban sorba raknak. Inkább csak úgy egymásra dobálnak elemeket a minket körülvevő világ jelenségeiből, olykor még a tartalom is túlzó felmagasztalása a médiumokba kerülő elegynek (médiumok vannak, sőt médiák és még jó hogy nem médiákok, mert az egyszerűbb, mint kimondani a közvetítő szerkezet nevét, hát még ha egyszerre több kerül szóba).
Na szóval egy ilyen tartalomszolgáltatónak valamelyik tartalmába néztem bele, vonult a hordóhasú futballista, és akkor azt mondtam a fiaim mamájának, hogy képzelje el ezt a vonulást mint múltidejű illusztrációt. Mutatni fogják mindenféle tartalomszolgáltató helyen ezt a borzalmas alakot, és mi nem fogjuk elhinni, hogy ez lehetséges volt. Hogy a magyar történelem relatíve legförtelmesebb korszakát egy ilyen torz, beteg ember idézte a fejünkre akkor, amikor minden lehetőségünk adva volt, ország és nép lehettünk volna, senki nem kényszerítette ránk ezt a hihetetlenül rosszízlésű, neveletlen és faragatlan frátert, ezt mi akartuk így. És amikor már mindenki látta, mi történik, mikor már Mari néninek is görcsbe rándult a gyomra, midőn meglátta például a debreceni elöljárót, pedig még meg sem szólalt, de már sütött belőle a butaság - akkor még mindig itt voltak.
Na szóval tessék megpróbálni így nézni. Mert természetesen lesz ilyen, történelmi időben szemlélve a dolgot hamarosan, és az egészben az lesz a legjobb, hogy majd megpróbálnak elszökni.
Megmondjam, hová? Á, nélkülem is tudják, hát persze, hogy a Szovjetunióba (mindegy, most hogy hívják, semmi más nem változott, csak a név), azért vannak velük olyan jóban, mert ott majd befogadnák őket.
Az sem rossz, de szerintem nem kéne engedni. Itthoni börtönben, az olyan komfortos, annyit magyarkodtak, legyen ez is magyar. És akkor a közösségi teremben nézhetnék a tartalomszolgáltatóban, hogyan vonultak, amikor még azt hitték, ezt lehet büntetlenül csinálni.