Keresés ebben a blogban

2016. február 4., csütörtök

A vallásokról

„Az iszlám vallás elleni támadás egyben támadás az összes hit ellen - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök szerdán, amikor hivatalba lépése óta először ellátogatott egy amerikai mecsetbe.”
Nem találom az eredeti szöveget, így nem tudom, az amerikai elnöknek nincs fogalma a vallás és a hit közötti különbségről, vagy csak a magyarra fordító véli úgy, hogy az mindegy, így legalább nincs szóismétlés.
Dehát nem is ez a baj, hanem hogy a világ első számú embere (mellesleg én sokkal inkább például Daniel Barenboimot tartom annak), egy ilyen nagy befolyású közszereplő, mint az amerikai elnök (különben ő még a legkevésbé szörnyűek közül való, ha már politikust vagyunk kénytelenek emlegetni) szükségesnek tartja védelmébe venni a vallást mint olyat (akár összekeveri a hittel, akár nem). Nekiáll elborzadni a vallás elleni támadás ügyében ahelyett, hogy próbálna finom elterelő mozdulatokat tenni, hogy elgondolkodna azon, a világtörténelem legkártékonyabb intézményei, a tömeggyilkos egyházak visszaszorítására mit lehetne tenni 2400 évvel Hérakleidész, 500 évvel Kopernikusz és 100 évvel Einstein után.
De a legnagyobb baj az, hogy fogalma sincs róla, mit beszél.
Sok évtizede nem frissítem vallástörténeti ismereteimet, de arra még emlékszem, hogy az öt nagy világvallás közül egyedül az iszlám fenyegeti a más vallásúkat. Sok zagyva förtelem van majd’ mindegyikben, legtöbb az úgynevezett kereszténységben, de az is csak a saját „hívőit” riogatja büntetésekkel, nem a más vallásúkat. Idéztem már nemrég a Koránból („Ó próféta! Szállj harcba a hitetlenek és a képmutatók ellen és legyél kemény velük szemben! A gyehenna lesz a lakhelyük. Szörnyű sors!”), van ilyen még jónéhány. Úgyhogy ne tessék az iszlám elleni támadást az összes vallás elleni támadással azonosítani, mert az képletesen is fals analógia. Aki letép egy falevelet, az élővilágot támadja, aki letép egy falevelet, az emberiség ellensége – körülbelül ilyesmi Obama mondata. Ettől függetlenül persze ahogyan senkit nem bíztatok arra, hogy tépkedjen faleveleket, azonképpen azt sem állítom, hogy az iszlámot támadni kell.

Csak jó volna a folytonos égre mutogatás helyett nekilátni a földi dolgok intézésének. Totemeket és tilalmakat állítani persze egyszerűbb, mint például iskolákat és klinikákat, de lassan el kellene kezdeni legalább a maga végtelen liberalizmusára oly büszke atlanti térség százmillióinak felvilágosítását. Hogy ugyanis hit nélkül élni az emberiség jelen fejlettségi szintjén nehéz, talán nem is érdemes, de az egyházi hatalom visszaszorítása, majd megszüntetése úgyszólván alapfeltétele az emberré válás útján való elindulásnak.