Keresés ebben a blogban

2018. január 23., kedd

Egyenlet megoldás

Azt szeretném kérni, hogy gondolkozzanak velem, hátha együtt jutunk valamire.
Nekem ez az egész megmagyarázhatatlanul groteszk, fals, kibicsaklott - egy rosszul felírt egyenlet, amit éppen azért nem lehet megoldani, mert nem egyenlő értékek vannak a két oldalon. Az együtthatók és a változók hamisak az egyik oldalon, a másik oldalt meg úgy próbáljuk felírni, hogy elfogadjuk igaznak a szándékosan elrontott együtthatókat.
Elmondom érthetőbben.
Adva van egy köztörvényes bűnbanda. Tevékenységük az élet minden területét behálózza, nincs egyetlen megmozdulásuk sem, ami a civil köznapokban elfogadható volna, bármit tesznek, az törvénybe ütköző. Még egyszer: bármit tesznek, az a rablóvezér és tömeggyilkos mérhetetlen bírvágyát szolgálja.
Az egyenlőségjel túloldalán lévők tevékenysége abban merül ki, hogy meg akarják magyarázni a bűnbandának: amit tesznek, az törvényellenes. És a közvéleménynek is meg akarják magyarázni.
Az egyenlet egyik oldalán csalás, rablás és gyilkosságok sorozata, a másikon fejcsóváló polgári rosszallás.
Ezt eddig is tudtuk, mondják. Lehet. Ezt eddig így én nem tudtam. Hogy az egyenlet megoldhatatlan, mert az egyenlőségjel két oldalán össze nem illő együtthatók vannak. Valamelyiken változtatni kell, ha azt akarjuk, hogy az egyenlet megoldható legyen. Márpedig azt akarnunk kell, mert a matematikának ez az alapművelete a legalapvetőbb természeti törvény leképezése: az élet minden területén létezik ez az egyensúly. Ha felborul, azt valamilyen defektus (tragédia) követi, és a rendellenesség mindaddig szedi a maga áldozatait, amíg az egyensúly helyre nem áll. A természet mindig gondoskodik róla, hogy ezt az egyensúlyvesztést helyrebillentse. Ez a természeti törvény az emberi társadalmakra is érvényes, működik is, csak nem úgy, mint az élővilág más részein - az ember ugyanis abban a tévhitben él, hogy majd ő megváltoztatja a törvényt. Nem változtatja meg. Legföljebb időben elhúzza a helyreállítás folyamatát, ezáltal növeli a veszélyt és a halálos áldozatok számát.
Érthető, amit beszélek? Chamberlain úgy gondolta, majd ő beszél Hitlerrel, hiszen az nyilván egy egész rendes ember, nem lesz itt semmiféle háború. A müncheni egyezmény aláírásával odaadatta Németországnak a Szudéta-vidéket, csak hogy békesség legyen.
A mai magyar "ellenzék" olyasmi, mint amilyen ez a brit miniszterelnök volt, csak még annál is hülyébb, gyávább és hozzá még csupa pitiáner gazemberből áll össze.
Nagy-Britanniában jött Churchill, és 1940-ben ígért vért, verejtéket és könnyeket. Tetszik érteni? Odatette az egyenlet másik oldalára azokat az együtthatókat, amikkel a művelet megoldhatóvá vált: a vért, verejtéket és könnyeket.
Nem fogom itt most megmondani, mi a teendő, nem dolgom. Ha ennyiből nem érthető, úgy is hiába beszélnék. Egy bizonyos. A köztörvényes bűnözők elsöprésére nem a tudományos akadémia tagjaiból szokás társaságot alapítani, azoknak ugyanis fogalmuk sincs róla, mit kell tenni.
Olvasom én is, meg ismerőseim hívják fel a figyelmemet arra, hogy mind többen tanulnak meg olvasni, és miután rátaláltak egy sok évvel ezelőtti bejegyzésemre, annak nyomán elkezdik föltalálni a spanyolviaszt: itt vér fog folyni, mert ez a csúti briganti semmilyen formában nem engedi ki a kezéből a hatalmat. Azt onnan már csak kicsavarni lehet majd.
De ahhoz előbb most a fentieket kellene megérteni.