Keresés ebben a blogban

2016. november 3., csütörtök

Manipuláció

Ajánlok figyelmükbe egy "reklámot" meg egy "portrét". Az előbbiben egy Szilágyi Áron nevű vívó adja el nekünk a 2024-es budapesti olimpiát, az utóbbi egy Szurkov nevű oroszról szól.
A "reklám" elkészítése és sugárzási díja sok millió forintba került. A reklámmal kapcsolatban felmerülő két legegyszerűbb kérdés: amit el akar adni, miért kívánatos és kinek akarja eladni.
Az olimpiáról alsó tagozatban már lehet tudni, hogy drága dolog. A nyolc általánost elvégzettek azt is tudhatnák, hogy a budapesti olimpia megrendezése elég gyorsan elintézné az olyan kérdéseket, mennyit költünk oktatásra, egészségügyre, kutatásra és fejlesztésre. Azaz egy közepesnek minősített 14 éves gyerek már tudhatná: a budapesti olimpia megrendezése nem kívánatos.
Úgy vélem, a felső tagozat közepe táján egy elégséges érdemjegyet érő tanuló azt is tudhatná: az olimpia rendezési jogát nem a rendezésre pályázó ország lakosai ítélik oda saját maguknak, annyira nem, hogy a tárgyalt odaítélésre semmiféle hatásuk nincs.
Ha fentieket elmondjuk egy nagycsoportos óvodásnak, és megkérdezzük tőle, mennyit költene a budapesti olimpia megrendezését kívánatossá tevő reklámra, nyilván gondolkodás nélkül rávághatná: semennyit. Kidobott pénz ugyanis.
Namost itt van ez a Szurkov nevű gerincbajnok, aki Putyinnak magyarázta el, hogyan lehet tökéletesen meghülyíteni néhányszáz millió oroszt. A dolog lényege, hogy az illető folyamatosan hazudik. Létrehoz és letagad, törvényeket készíttet és szüntet meg annak érdekében, hogy Putyin hatalma örök legyen és megbonthatatlan, mint a szovjet-magyar barátság.
Egy közepesnek minősített 14 éves gyerek tudhatná, ezek a hazugságok, aljasságok primitívek és átlátszók, csak nagyon ostoba embereket lehet velük félrevezetni.
Ha tetszett figyelni az igék toldalékaira, észre tetszett venni, a ható ige képzőjét és a feltételes mód jelét használtam: tudhatná, rávághatná. Azért jelzem ilyen módon a bizonytalanságomat, mert a magyar oktatási rendszerben ezek a dolgok semmilyen módon nem jelennek meg. Közgazdaság, viselkedéskultúra, szövegértés, gondolatok ébresztése és közlési módjuk ismertetése meg ilyesmik helyett van tornaóra, hittan és honvédelmi oktatás. Valamint épülnek stadionok.
A magyar falusi futballista azért hirdeti a megbonthatatlan szovjet-magyar barátságot, azért rajong Szurkov módszereiért, mert olimpiát rendezni egy létminimum alatt élő országban csak mélybutaságban tartott nép egyetértésével lehet. A hordóhasú szotyolaköpködő örök hatalma egy olyan "oktatási rendszerrel" alapozható meg, aminek a lényege az, hogy fölösleges adatok napi sulykolásával vegye el a gyerekek kedvét az ismeretszerzéstől, hangsúlyok hazug eltolásával szűkítse nacionalista barbárrá a legértelmesebb diákot is.
A szájnyalogató hatalmi tébolyult azért költhet milliárdokat olimpiára és világbajnokságra, mert egy alacsony szellemi szinten tartott népnek ugyanúgy be lehet adni a Szurkov által szorgalmazott látszatvalóságot, ahogyan az orosz muzsik lelkivilága is szomjazza a nagy és erős Szovjetunió kínálta álmokat. Amikor éhen halt, már úgysem fogja tudni, miért kellett éhen halnia.